suria

Hina mahkamah dengan mengugut saksi kes 1MDB, Lokman Adam dipenjara sebulan

Bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Lokman Noor Adam dipenjara sebulan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Khamis. Foto: CHAN TAK KONG/The Star

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara sebulan ke atas bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Lokman Noor Adam pada Khamis.

Keputusan itu dibuat Hakim Collin Lawrence Sequerah selepas mendapati Lokman bersalah atas kesalahan menghina mahkamah dengan mengugut saksi perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang bernilai RM2.28 bilion, melibatkan Datuk Seri Najib Razak.

ARTIKEL BERKAITAN: Lokman Adam bebas dengan jaminan polis

Prosiding hari ini dibuat ke atas Lokman oleh Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas pada tahun 2019, kerana mengeluarkan perkataan berbaur ancaman atau ugutan terhadap bekas pegawai khas Najib, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, saksi utama dalam kes 1MDB.

Mahkamah memerintahkan hukuman penjara bermula dari hari Khamis.

Peguam Lokman, Tan Sri Muhammed Shafee Abdullah meminta penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan ke Mahkamah Rayuan yang akan difailkan pada Khamis.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

DPP Mohamad Mustaffa P. Kunyalam membantah penangguhan tersebut dengan alasan kes tersebut telah diadili sepenuhnya.

"Anggapan tidak bersalah tidak lagi berlaku kerana dia telah disabitkan kesalahan," katanya.

Hakim Sequerah membenarkan penahanan tersebut dan memerintahkan responden membayar bon jaminan sebanyak RM3,000 dengan seorang penjamin. - The Star.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain