suria

Rakyat Malaysia, warga asing pulang dari luar negara akan jalani kuarantin wajib mulai Jumaat ini

Mulai Jumaat ini, warga asing dan rakyat Malaysia yang tiba di tanah air perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari di stesen kuarantin. Foto: Bernama

BERMULA Jumaat ini, warga asing atau rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara akan menjalani kuarantin wajib selama 14 hari di Stesen Kuarantin yang ditetapkan oleh kerajaan.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan) yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ujarnya, keputusan berkenaan dibuat susulan terdapat segelintir individu yang tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan peraturan kuarantin wajib di rumah setibanya dari luar negara.

ARTIKEL BERKAITAN: KKM teliti semula keperluan jalani kuarantin wajib di pusat khas bagi individu pulang dari luar negara

"Sejak tiga hari lepas, kes baharu yang dilaporkan di seluruh dunia telah melebihi angka 200 ribu sehari.

"Ini juga menyumbang kepada peningkatan jumlah kes di Malaysia apabila rakyat kita pulang dari luar negara.

"Kerajaan mendapati masih terdapat individu yang melanggar SOP dan peraturan kuarantin wajib di rumah dan sikap degil mereka ini mengundang risiko penularan tempatan.

"Kerajaan memandang serius insiden-insiden ketidakpatuhan SOP home quarantine yang telah menyebabkan penularan jangkitan Covid-19 kepada ahli keluarga dan juga masyarakat sekeliling," katanya dalam sidang media pada Selasa.

Untuk rekod, pada masa ini, individu yang diuji negatif semasa tiba di lapangan terbang dibolehkan menjalani kuarantin wajib selama 14 hari di rumah.

Tambah Ismail, mereka yang terlibat perlu menanggung sepenuhnya kos kuarantin di Stesen Kuarantin sama ada di Institut Latihan Awam (ILA) atau hotel berdasarkan kos yang telah dipersetujui sebelum ini.

"Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengenal pasti serta mewartakan ILA atau hotel yang bersesuaian sebagai Stesen Kuarantin," ujarnya.

Susulan keputusan tersebut, Ismail berkata rakyat Malaysia yang ingin pulang ke tanah air tidak lagi diwajibkan menjalani ujian swab Covid-19 di negara asal dalam tempoh tiga hari sebelum tarikh penerbangan, namun warga asing tetap perlu menjalani ujian berkenaan.

Dalam pada itu, Ismail berkata kerajaan akan mengambil tindakan tegas termasuk mengenakan kompaun RM1,000 ataupun hukuman penjara tidak melebihi 6 bulan kepada mana-mana individu yang didapati mengingkari SOP.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain