Gagal patuhi SOP hidangan bufet, Ismail Sabri tegaskan wajib sediakan pramusaji, sarung tangan pakai buang elak senduk dipakai berulang kali

Masih ramai ingkar SOP mengenai pengendalian hidangan makanan bufet di restoran dan kafe restoran.

SEJAK restoran dan kafe di hotel mula dibuka kepada orang ramai, kerajaan mendedahkan prosedur operasi standard (SOP) mengenai pengendalian hidangan secara bufet gagal dipatuhi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, setiap pengendali restoran mahupun kafe di hotel-hotel perlu menyediakan pramusaji atau sarung tangan pakai buang untuk mengelak senduk digunakan berulang kali oleh pelanggan.

"Kita dapati banyak kes di mana apabila bufet disediakan peraturan yang kita tetapkan sebelum ini tidak dipatuhi.

"Dua peraturan yang perlu dipatuhi adalah hidangan mesti disajikan oleh pramusaji kerana kita tidak mahu penggiliran senduk digunakan ramai-ramai orang.

"Pengendali juga harus menyediakan sarung tangan nipis pakai buang. Ini bermakna setiap orang pakai untuk ambil makanan," katanya pada sidang media petang Khamis.

Justeru beliau menggesa agar saranan yang ditetapkan kerajaan itu dipatuhi setiap pengendali restoran dan kafe hotel.

"Saya rasa SOP tersebut simple saja. Saya harap restoran dan coffee house patuh kepada SOP yang diperkenalkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

"Kalau tidak patuh kepada SOP peraturan di bawah Akta 342 masih boleh digunakan. Mereka boleh dikenakan kompaun atau dihadapkan ke mahkamah," katanya.

Sebelum ini, Ismail Sabri turut mengumumkan SOP tersebut turut digunapakai untuk majlis sosial seperti kenduri kahwin, majlis perkahwinan atau pertunangan, majlis reunion dan majlis aqiqah, doa selamat atau tahlil.

Beliau berkata tiada hidangan bufet disediakan tetapi hidangan hanya akan disajikan pramusaji dalam setiap majlis yang dianjurkan.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain