Akhirnya! Kedai gunting rambut akan dibenarkan beroperasi... di Sarawak mulai 8 Jun

Kedai gunting rambut akan dibenarkan beroperasi di Sarawak mulai 8 Jun ini, pertama kali sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan

KEDAI gunting rambut akhirnya akan dibenarkan beroperasi, di Sarawak.

Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak akan membenarkan pengoperasian kedai gunting rambut mulai 8 Jun ini, pertama kali sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, kata Pengerusinya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas pada Khamis.

Uggah yang juga Timbalan Ketua Menteri I berkata, kebenaran itu terhad kepada aktiviti pengguntingan rambut sahaja dan aktiviti lain seperti urutan muka, urutan kepala dan lain-lain perkhidmatan yang ditawar di dalam kedai gunting rambut tidak dibenarkan.

ARTIKEL BERKAITAN: "Tidak dibenarkan sama sekali... di mana saja, termasuk di rumah" – Ismail Sabri tegaskan khidmat gunting rambut masih dilarang

“Selain kebenaran tersebut, mesyuarat juga memutuskan beberapa Taman Perlindungan Semulajadi di Samajaya, Bukit Lima, Bukit Sembiling dan Piasau akan kembali beroperasi mulai tarikh yang sama (8 Jun) dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah dikeluarkan, ” katanya pada sidang media harian Covid-19 di Kuching, Khamis.

Dalam pada itu, bagi memperhalusi arahan yang telah dikeluarkan berhubung syarat kemasukan ke Sarawak, Uggah berkata, bagi urusan perniagaan, individu yang berkenaan perlu melampirkan jadual pergerakan untuk dipertimbangkan.

“Bagi penjawat awam yang menghadiri mesyuarat di Semenanjung, Sabah dan Labuan pula, mereka perlu mendapatkan surat pengesahan daripada ketua jabatan dengan menyatakan tarikh bertolak dan kembali.

“Kedua-dua kumpulan ini tidak akan dikenakan SOP untuk warganegara yang masuk ke Sarawak. Bagaimanapun, semua pegawai dikehendaki mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan yang tinggi sebelum, semasa dan selepas urusan mereka, ” katanya.

Sementara itu, Uggah berkata, semua rakyat Sarawak yang terkandas di Semenanjung, Sabah dan Labuan serta tidak dapat mengambil sampel ujian Covid-19 atas sebab-sebab tertentu, dibenarkan pulang dengan syarat ujian sampel mereka akan diambil di Sarawak.

“Kos untuk pengambilan sampel tersebut akan ditanggung oleh kerajaan Sarawak manakala bagi kemasukan pekerja minyak dan gas, SOP yang telah dikeluarkan sebelum ini masih terpakai untuk syarat mereka masuk ke Sarawak, ” katanya. - Bernama

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Sarawak, kedai gunting rambut, operasi,

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain