30 gerai di Jalan Masjid India terbakar

Kebakaran di gerai di hadapan kompleks Wisma Yakin di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur. Foto Facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

KIRA-kira 30 gerai di hadapan kompleks Wisma Yakin di Jalan Masjid India di Kuala Lumpur yang sering menjadi tumpuan membeli-belah menjelang Hari Raya, terbakar pada awal pagi Selasa.

Kejadian tersebut disahkan menerusi halaman rasmi Facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sementara itu, Pusat Gerakan Operasi Kuala Lumpur dalam satu kenyataan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan melalui talian MERS999 pada pukul 1.35 pagi.

Pasukan bomba tiba di tempat kejadian pada pukul 1.44 pagi.

"Dianggarkan sebanyak 30 gerai yang terbakar. Balai yang terlibat dalam operasi pemadaman ialah Balai Bomba dan Penyelamat Sentul, Hang Tuah dan Pudu," menurut kenyataan di halaman Facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Turut hadir semasa operasi memadamkan kebakaran itu adalah Komander Operasi Kanan, L. Logeswaran.

Sementara itu, menurut laporan Utusan Online memetik  Logeswaran sebagai berkata, sebaik sahaja tiba di lokasi kejadian, terdapat kira-kira 30 unit gerai sudah terbakar sepenuhnya.

"Kebakaran dapat dikawal kira-kira 20 minit kemudian dan berjaya dipadam sepenuhnya pada pukul 2.04 pagi.

"Kerja-kerja pemadaman 'overhaul' sedang dijalankan dan unit Siasatan Kebakaran telah berada dilokasi kejadian untuk menyiasat punca kebakaran tersebut," katanya.  

Sumber video Facebook Akhiroth Ov Heyrold

Artikel Lain