suria

Pemandu e-hailing dijangka berkurang selepas Julai ini

Menteri Pengangkutan Anthony Loke sebelum ini berkata Malaysia mempunyai kira-kira 200,000 pemandu eHailing, tiga perempat daripadanya adalah pemandu separuh masa.

INDUSTRI e-hailing mungkin berdepan masalah kekurangan pemandu selepas Julai ini untuk mematuhi peraturan baharu sebagaimana diramalkan syarikat-syarikat terlibat bahawa 20 hingga 50 peratus pemandu mereka akan berhenti.

Beberapa syarikat e-hailing berpandangan, mereka menjangkakan pemandu sambilan berhenti kerja memandangkan proses permohonan lesen Perkhidmatan Awam (PSV) adalah rumit dan mahal.

"Pemandu akan berkurang, tidak dapat dinafikan.

"Kami menjangkakan sekurang-kurangnya dalam 20 peratus," kata pengurus cawangan Mula Kuala Lumpur, Kumeran Sagathevan.

Bermula 1 April, pemandu e-hailing mesti memohon lesen PSV di pusat memandu atau pusat pengendali e-hailing (EHO) yang diluluskan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan.

Pemandu perlu menjalani sesi latihan selama enam jam di pusat-pusat memandu dan membayar sehingga RM200 untuk lesen PSV.

Anggaran kos untuk menyelesaikan tuntutan itu adalah RM800.

Pemandu diberi masa hingga 12 Julai untuk menyelesaikan tuntutan perlesenan sebelum Kementerian Pengangkutan mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak berlesen.

Kumeran berkata, pemandu sepenuh masa akan mematuhi peraturan manakala pemandu separuh masa mungkin akan berhenti memandu.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke sebelum ini berkata Malaysia mempunyai kira-kira 200,000 pemandu e-hailing, tiga perempat daripadanya adalah pemandu separuh masa.

"Pemandu separuh masa biasanya tidak mahu memohon lesen, mereka suka menjadi pemandu yang mana anda boleh hidupkan aplikasi dan mula memandu.

"Apabila anda mengenakan peraturan seperti ini, e-hailing tidak betul-betul e-hailing lagi.

"Sebahagian besar pemandu sambilan akan melihat sumber-sumber lain untuk hasil," kata Kumeran, sambil menambah syarikat itu membantu para pemandunya memenuhi keperluan pelesenan dan kos.

Presiden Persatuan Pemandu Malaysia, Arif Asyraf Ali menjangkakan penurunan sebanyak 50 peratus.

"Sesetengah pemandu berpendapat peraturan itu adalah mekanisme yang baik dan boleh diteruskan, ada yang berpendapat ia terlalu banyak masalah untuk dilalui," katanya.

Arif berkata dengan lebih sedikit pemandu di jalan raya, peningkatan bilangan pengguna dan penunggang mungkin sukar untuk mencari pemandu berlaku peningkatan nilai tambang.

Beliau menambah bahawa pemandu bersedia untuk mematuhi keperluan dalam tempoh tiga bulan, tetapi menghadapi ketidakpastian sebagai maklumat mengenai proses aplikasi dari kementerian masih tidak jelas. - The Star.

e-hailing, Kumeran Sagathevan

Artikel Lain