Lagi pembuangan sisa toksik ditemui di Johor

Lokasi baharu pembuangan bahan kimi dekat SMK Tanjung Puteri Resort.

DALAM kesibukan pihak berkuasa melakukan operasi pembersihan terhadap Sungai Kim Kim yang tercemar di Pasir Gudang, Johor, dua lokasi pembuangan sisa toksik dikesan di sepanjang Sungai Masai dan Sungai Semilang di negeri itu.

Difahamkan, pihak berkuasa yang dimaklumkan mengenai penemuan tersebut di Sungai Masai pada Ahad segera ke lokasi itu di sepanjang Lebuhraya Pasir Gudang, menghala Johor Bahru.

Menurut sumber, lebih 10 tong plastik biru, dipercayai mengandungi bahan kimia, diambil dari Sungai Masai, yang merupakan salah satu saliran utama di Johor.

Berdasarkan semakan terhadap sungai itu, kira-kira 18 kilometer jauh dari Sungai Kim Kim, menunjukkan ia mengalir terus ke Selat Johor di sempadan Singapura.

Sementara itu, kira-kira tujuh tong ditemui dekat Sungai Semilang di Taman Tanjung Puteri Resort pada kira-kira 2.30 petang Isnin.

Sungai itu terletak kira-kira 2 kilomter dari Sungai Kim Kim, di mana pembuangan sisa toksik di sekitar kawasan tersebut menjadi perhatian sejak awal bulan ini, mengakibatkan lebih 4,000 dirawat.

Penemuan itu juga hanya 500 meter dari SMK Tanjung Puteri Resort, salah satu daripada 111 sekolah yang diarahkan tutup sejak Rabu minggu lalu, berikutan asap toksik daripada pencemaran sungai tersebut.

Tong-tong berkenaan ditemui di sebuah longkang dan di bawah jambatan yang menghubungkan Taman Tanjung Puteri dan Taman Pasir Putih.

Pada Isnin, dua anggota polis tiba di lokasi kejadian bagi meletakkan penghadang di sekitar kawasan itu bagi melarang pengamal media dan orang awam memasukinya.

Terdahulu, The Star melaporkan terdapat tanda-tanda baharu mengenai lokasi pembuangan sisa toksik lain dalam lingkungan 5 kilomter dari Sungai Kim Kim.

Dalam satu kenyataan pada malam Isnin, Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian menggesa orang ramai untuk tidak pergi ke dua lokasi baharu bagi pembuangan haram dekat Sungai Masai dan Sungai Semilang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kempas itu berkata, beliau mengarahkan Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri untuk segera menyiasat beberapa laporan tersebut.

"Saya serius meneliti laporan dan aduan mengenai beberapa pembuangan bahan kimia di Masai.

"Saya telah mengarahkan agensi keselamatan seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat dan polis untuk menutup dua kawasan itu," katanya.

Sementara menunggu laporan penuh JAS, beliau berkata, kawasan tersebut akan ditutup sehingga kerja-kerja pembersihan, mengawal dan siasatan dijalankan. - The Star

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain