Penambahbaikan SOP operasi menyelamat bergantung kajian jawatankuasa berkecuali - Semasa | mStar

Penambahbaikan SOP operasi menyelamat bergantung kajian jawatankuasa berkecuali

Enam bomba terkorban semasa melakukan misi menyelamat seorang pelajar yang lemas di sebuah lombong di Puchong pada 3 Oktober lalu.

KUALA LUMPUR: Penambahbaikan Prosedur Operasi Standard (SOP) operasi menyelamat melibatkan air deras dan waktu malam bergantung kepada kajian jawatankuasa berkecuali yang dilantik kerajaan bagi menyiasat insiden enam anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang lemas dalam operasi menyelamat baru-baru ini.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin berkata jawatankuasa itu yang dianggotai profesional, badan bukan kerajaan dan pakar berkaitan akan memberi laporan tepat kepada kementerian seterusnya cadangan mereka sekiranya ada untuk penambahbaikan SOP sedia ada.

“Mereka ini berperanan untuk mendapatkan maklumat, fakta, keterangan dan penjelasan tepat mengenai insiden berkenaan dan mereka akan lihat sama ada wujud keperluan untuk tambah baik SOP atau kaji semula,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, Selasa.

Beliau menjawab soalan Tan Sri Annuar Musa (BN-Ketereh) yang mahu tahu langkah kementerian untuk menambah baik SOP operasi menyelamat melibatkan air deras dan pada waktu malam bagi mengelak kejadian yang menimpa enam anggota bomba berkenaan daripada berulang.

Pada 3 Oktober lepas, enam anggota bomba daripada Pasukan Penyelamatan Di Air (PPDA) Selangor berkenaan terkorban ketika menjalankan usaha mencari dan menyelamat seorang remaja di kawasan lombong di Puchong, Selangor.

Zuraida berkata kementerian akan turut mengkaji semula peralatan-peralatan menyelamat yang ada supaya sesuai dengan risiko operasi, selain menyediakan latihan pengukuhan komprehensif dan berkala kepada anggota penyelamat.

Menjawab soalan tambahan Steven Choong Shiau Yoon (PH-Tebrau) yang mahu tahu langkah kerajaan dalam menjaga kebajikan keluarga anggota bomba yang terkorban, Zuraida berkata kerajaan melalui mesyuarat Kabinet yang lepas, bersetuju memberi sumbangan RM20,000 untuk setiap keluarga mangsa.

“Kerajaan Selangor juga telah dengan murah hati menyumbang RM20,000 setiap keluarga, manakala di pihak kementerian, kita ada banyak jenis elaun dan insurans yang kita sekarang masih dalam semakan.

“Kementerian prihatin dan akan melihat juga kebajikan keluarga mangsa dari segi penempatan serta perumahan mereka,” katanya. - BERNAMA

SOP , bomba

Artikel Berkaitan

"Tak apa muntah je"

Artikel Lain