Kenyataan saya disalah tafsir - Mujahid - Semasa | mStar

Kenyataan saya disalah tafsir - Mujahid

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menafikan laporan yang menggambarkan bahawa beliau seolah-olah membenarkan perbuatan maksiat dan khalwat.

Mujahid menegaskan, kenyataannya telah disalah tafsir malah beliau menjelaskan bahawa konsep nahi mungkar tidak hanya dilaksanakan dalam bentuk penguatkuasaan semata-mata sebaliknya, menekankan pendekatan dakwah dan pendidikan keluarga sebagai salah satu bentuk tindak balas hidup masyarakat.

Menurutnya dalam artikel yang diterbitkan The Star itu tidak seperti yang dimaksudkannya malah kenyataan seolah-olah berbaur fitnah terhadap dirinya.

“Kenyataan saya dalam temu bual The Star itu, apa yang disebut dalam kepala tajuk itu tidak keluar daripada mulut saya.

“Saya hanya bercakap tentang isu kesalahan ataupun yang dikatakan ruang awam dengan ruang peribadi bahkan saya juga turut tekankan berkenaan salah guna kuasa dan pencerobohan di ruang peribadi yang tidak menggambarkan kaedah dan cara Islam.

ARTIKEL BERKAITAN: Batal operasi khalwat: Kenyataan saya tak salah - Mujahid

“Saya tidak pernah menyebut isu kononnya (operasi cegah khalwat) dihentikan pada waktu malam tidak diketuk pintu. Itu semua adalah tambahan daripada editor yang mengambil rumusan mereka sendiri daripada kenyataan-kenyataan saya, sila rujuk kepada interview di dalamnya yang lebih tepat kepada maksud yang ingin sampaikan,” katanya memetik laporan berita TV Alhijrah pada Sabtu.

Dalam pada itu, beliau turut kecewa dengan tuduhan serta sindiran sesetengah pihak bahawa beliau membenarkan maksiat dan perbuatan khalwat malah Mujahid berkata perbuatan itu dilihat satu bentuk manipuslasi terhadap kenyataanya sebelum ini.

Pada Sabtu, kecoh apabila tersiar laporan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, tiada lagi ketukan pintu di tengah malam atau pintu dipecahkan oleh pegawa agama jika mendapat laporan khalwat atau aktiviti yang menyalahi ajaran Islam.

Mujahid bagaimanapun menegaskan beliau akan menjelaskan kenyataannya berhubung penguatkuasaan jenayah khalwat, Isnin ini. - Sinar Harian

Mujahid Yusof Rawa , khalwat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain