“Pandangan saya, Wan Azizah mengenai komuniti LGBT tak bercanggah” - Anwar

Anwar (kiri) dan Dr Wan Azizah.

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrhaim berkata, pandangannya mengenai lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak berbeza dengan isterinya, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang mendakwa golongan itu sebagai "haram".

"Azizah merupakan seorang pemimpin yang bijak dengan caranya tersendiri. Apa yang dikatakannya adalah tindakan seksual itu haram, dan ia tidak dipertikaikan dalam Islam," katanya dalam wawancara bersama Al Jazeera.

"Saya tidak melihat percanggahan antara pandangan saya dan beliau," kata Anwar, yang akan bertanding pada pilihan raya kecil (PRK) Port Dickson, Oktober ini.

"Ia adalah mengenai bila anda melakukannya atau memaparkannya secara terbuka yang bertentangan dengan norma-norma majoriti rakyat Malaysia, bukan sahaja orang Islam, tetapi juga Kristian, Hindu, Buddha dan sebagainya di negara ini," tambah Anwar.

Dr Wan Azizah, yang juga Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat dikritik apabila dalam satu temubual bersama pihak stesen radio BFM bahawa dia tidak akan membiarkan gaya hidup masyarakat LGBT, sambil menambah bahawa ia adalah haram.

Anwar bagaimanapun menegaskan bahawa undang-undang Malaysia berkaitan dengan liwat lapuk dan perlu dipinda.

“Ia benar-benar tidak adil kerana seseorang itu boleh dituduh tanpa bukti yang kukuh... dalam kes saya dengan tiada bukti yang jelas, saya didakwa dan dikenakan hukuman.

“Undang-undang itu mesti dipinda untuk memastikan proses keadilan berjalan tanpa mengira orientasi seksual seseorang itu," katanya.

Anwar pernah disabitkan atas kesalahan meliwat, tetapi diberikan pengampunan oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V pada 16 Mei lalu. - THE STAR

LGBT, Anwar Ibrahim, Wan Azizah

Artikel Berikut

Pemilihan PKR bermula hari ini

Artikel Berkaitan

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain