suria

"Tak perlu doakan Ahli Parlimen mati cepat"

Anwar bersama isterinya, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selepas sidang media di Ibu Pejabat PKR pada Khamis.

PETALING JAYA: Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menempelak cadangan bahawa beliau menunggu kematian Ahli Parlimen untuk mengadakan pilihan raya kecil.

Kata Anwar, ia merupakan "idea yang tidak masuk akal".

"Itu adalah pandangan 'bengong'. Saya tidak merasa pelik untuk mana-mana Ahli Parlimen menawarkan kerusi mereka untuk saya. Kita tidak perlu berdoa agar seseorang itu cepat mati, "katanya semasa sidang akhbar di ibu pejabat PKR, Khamis.

Anwar berkata terdapat tawaran oleh penggubal undang-undang PKR mengosongkan kerusi Parlimen dan diberikan kepadanya.

Anwar, 70, berkata beliau tidak tergesa-gesa untuk kembali ke Parlimen, kerana tumpuannya pada pilihan raya PKR.

"Kesepakatan yang dicapai dalam manifesto Pakatan Harapan adalah bahawa beliau akan dijadikan perdana menteri dalam masa dua tahun.

"Peralihan kuasa akan berlaku dalam masa dua tahun. Sekiranya tidak ada yang mati, maka ia mesti berlaku dalam tempoh lima tahun. Saya tidak mahu dialog panjang ini.

"Apa yang lebih penting ialah pemilihan PKR yang akan datang," katanya.

Ahli Parlimen Selayang William Leong sebelum ini mendedahkan bahawa Ahli Parlimen PKR sanggup mengosongkan kerusi mereka untuk memberi laluan kepada penyerang Anwar.

Ini dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul, yang berkata beliau sanggup mengosongkan kerusinya untuk Anwar.

Spekulasi timbul selepas Ahli Parlimen Batu P. Prabakaran,22, dilaporkan telah ditawar  RM25 juta bagi mengosongkan kerusinya untuk Anwar, namun dinafikannya.

Sementara itu, Anwar berkata beliau akan terus membincangkan pembaharuan parlimen bersama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Adalah penting untuk memastikan kuasa tidak tertumpu di tangan Kabinet. Parlimen perlu dapat berkongsi kuasa," katanya.

Anwar menggesa semua pihak memberi sokongan penuh kepada Dr Mahathir, kerana Perdana Menteri mesti "diberi ruang untuk memimpin kerajaan tanpa apa-apa bentuk tekanan".

Anwar Ibrahim

Artikel Berkaitan

Artikel Lain