Guan Eng pertahan kenyataan isu tuntutan GST - Semasa | mStar

Guan Eng pertahan kenyataan isu tuntutan GST

KUALA LUMPUR: Menteri Kewangan Lim Guan Eng mempertahankan kenyataannya berhubung RM18 bilion wang tuntutan cukai input bagi Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak' kerajaan terdahulu.

Beliau kekal bertegas mengenai meskipun diasak beberapa Anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) termasuk Tan Sri Noh Omar (Tanjong Karang); Datuk Seri Hamzah Zainudin (Larut), Khairy Jamaluddin (Rembau) dan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (Ayer Hitam) yang memintanya menarik perkataan 'rompak' memandangkan siasatan masih berjalan.

Lim ketika menggulung Rang Undang-Undang Kastam (Pindaan) 2018 berkata satu siasatan terbuka mengenai perkara itu dengan dipimpin oleh individu luar yang bebas dan berpengalaman bakal disyor kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas selesai siasatan dalaman.

Katanya Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Seri Dr Ismail Bakar dilantik mengetuai siasatan dalaman itu.

"Ini supaya rakyat boleh mengetahui tentang kebenaran kes ini," katanya pada persidangan Dewan Rakyat, Khamis.

Pada persidangan Dewan Rakyat semalam, Lim mendedahkan terdapat sejumlah RM19.4 bilion dalam tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak pelaksanaannya pada April 2015 sehingga 31 Mei lalu.

Katanya baki sedia ada dalam Tabung Bayaran Balik hanyalah sekitar RM1.49 bilion sahaja menandakan ada kekurangan kira-kira RM18 bilion.

Dalam pada itu, Dewan Rakyat meluluskan pindaan RUU Kastam berkenaan yang berbangkit daripada pelaksanaan sistem percukaian baharu iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Persidangan dewan itu turut meluluskan RUU Zon Bebas (Pindaan) 2018 selepas tiada anggota Dewan Rakyat berminat untuk membahaskannya.

Semalam, Dewan Rakyat meluluskan pemansuhan GST dan Rang Undang-Undang (RUU) Cukai Perkhidmatan 2018 dan pada Selasa, RUU Cukai Jualan 2018 bagi memperkenalkan semula pelaksanaan SST.

Bercakap kepada pemberita di Lobi Parlimen, Lim berkata bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah akan diminta memperjelaskan tentang dakwaan berlakunya kehilangan wang tuntutan balik GST.

"Sekiranya ada (wang) di sana (Kumpulan Wang Disatukan), kami akan membayar balik (cukai input) sekarang, tetapi ia tidak ada di sana. Jadi, jika (Mohd) Irwan (Serigar) kata ada di sana, kami mahu beliau beritahu kami di mana ia disembunyikan.

“Mungkin beliau tahu sesuatu yang kami semua tidak tahu,” katanya.

Lim mengulas kenyataan Mohd Irwan Serigar hari ini, yang menafikan dakwaan berlakunya kehilangan wang itu.

Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan itu menjelaskan semua hasil kutipan GST dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan sebelum disalurkan kepada tabung amanah untuk membayar tuntutan balik GST berdasarkan permintaan Jabatan Kastam Diraja Malaysia. - BERNAMA

Lim Guan Eng , GST

Artikel Sebelum

"Umno tak perlu pertahankan saya lagi"

Artikel Berkaitan

Artikel Lain