Mahkamah seperti 'reban ayam', hakim terpaksa buat gotong-royong - Semasa | mStar

Mahkamah seperti 'reban ayam', hakim terpaksa buat gotong-royong

KUALA LUMPUR: Hakim-hakim di Mahkamah Tinggi terpaksa 'bekerja lebih masa' mencuci tandas sendiri sejak beberapa minggu lalu.

Ia berikutan pekerja pembersihan mogok apabila gaji mereka tidak dibayar oleh kontraktor terlibat.

Ketua Hakim Tan Sri Richard Malanjum, yang berdepan dengan masalah ini, akan mengadakan sesi gotong royong pada hari Ahad yang meminta semua kakitangan dan hakim hadir untuk pembersihan kompleks itu.

Pekerja pembersih telah mogok sejak bulan puasa lalu kerana mereka belum dibayar.

Difahamkan pihak kerajaan telah membayar kontraktor, dan perkhidmatan pembersihan sepatutnya dijalankan hingga akhir tahun ini.

Hakim Mahkamah Tinggi di sini berkata, beliau menerima memo untuk sesi pembersihan petang Jumaat malam.

"Di mahkamah saya, kakitangan saya telah membersihkan bilik mahkamah, koridor selama berminggu-minggu.

"Saya telah membasuh bilik mandi saya sendiri. Bayangkan saya membersihkan tandas saya di sini ketika saya tidak perlu melakukannya di rumah.

"Saya merancang untuk membawa pembantu rumah saya ke mahkamah untuk membersihkan bilik saya, mahkamah dan bilik kecil saya. Saya perlu membayar tambahan pembantu rumah saya untuk ini,'' ujar hakim itu dengan suara agak marah.

Beliau berkata keadaan sekarang adalah tidak patut berlaku.

"Kami mempunyai banyak dokumen, kertas kerja untuk diuruskan. Sebuah mahkamah yang kotor perlu dibersihkan.Saya berasa seperti saya berada di reban ayam," tambahnya.

Seorang peguam kanan berkata keadaan kebersihan di semua peringkat kompleks mahkamah sangat menyedihkan.

Lebih buruk, tandas lelaki tidak berfungsi.

"Beberapa tandas ini tidak mempunyai lampu sama sekali, meninggalkan pengguna berada dalam gelap.

"Ini, ditambah dengan paip air kencing dan lantai basah yang basah, ia boleh menyebabkan adalah kemalangan kepada pengguna.

"Bau...ia menyerang terus kepada deria sebelum melihatnya," tambah peguam yang terpaksa berada di mahkamah beberapa hari dalam seminggu.

"Kalau dibiarkan teruk, saya takut untuk memikirkan apa kesan negatif yang akan diberikan kepada pelawat asing dan tempatan pentadbiran secara adil ," tambahnya.

Beberapa kakitangan mahkamah juga telah memaparkan di Facebook bahawa mereka sedang melakukan "kerja pembersih" sekarang.

mahkamah busuk , kotor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Abang kawasan silap jadi 'hulk'

Artikel Lain