Peruncit Dilarang Kenakan Surcaj Bagi Pembayaran Guna Kad Kredit, Debit - Semasa | mStar

Peruncit Dilarang Kenakan Surcaj Bagi Pembayaran Guna Kad Kredit, Debit

KUALA LUMPUR: Di bawah Rangka Kerja Pembaharuan Kad Pembayaran, peruncit  tidak dibenarkan untuk mengenakan surcaj bagi pembayaran menggunakan kad debit dan larangan yang sama juga terpakai bagi pembayaran kad kredit di bawah peraturan skim kad antarabangsa seperti Visa dan Mastercard, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Bank pusat berkata maklum balas yang disediakan oleh Timbalan Menteri Kewangan di Dewan Rakyat adalah merujuk kepada faedah yang dikenakan oleh pengeluar kad kredit terhadap pemegang kad bagi baki kad kredit tertunggak yang belum dijelaskan dan bukan bagi surcaj yang dikenakan oleh peruncit ke atas urus niaga kad kredit dan debit.

BNM berkata demikian dalam satu kenyataan hari ini sebagai memberi respons kepada artikel Free Malaysia Today bertarikh 19 Mac, 2018, bertajuk ‘Consumer body: Abolish surcharges on credit cards' (Badan Pengguna:Hapuskan surcaj ke atas kad kredit).

Bank pusat berkata larangan ke atas surcaj itu dipantau dan dikuatkuasakan oleh bank-bank yang menyediakan kemudahan e-pembayaran kepada peniaga.

"Pengguna yang berdepan dengan peniaga yang mengenakan surcaj dinasihatkan untuk membuat aduan kepada bank masing-masing atau pengeluar kad pembayaran,” kata bank pusat.

BNM berkata satu daripada alasan peruncit mengenakan surcaj adalah untuk mendapatkan semula kos yang ditanggung mereka apabila menerima pembayaran kad di mana mereka biasanya mengenakan bayaran urus niaga, juga dikenali sebagai kadar diskaun peniaga (MDR).

Secara umumnya, bank pusat berkata, MDR bagi kad kredit adalah tinggi berbanding MDR bagi kad debit.Di seluruh dunia, negara-negara mengguna pakai pendekatan berbeza dalam menangani isu surcaj yang dikenakan oleh peruncit bagi pembayaran kad.

Dalam Kesatuan Eropah dan United Kingdom, peruncit dilarang mengenakan surcaj terhadap pengguna bagi urus niaga kredit dan kad debit manakala di Australia, peruncit mempunyai hak untuk mengenakan surcaj ke atas pelanggan yang membayar menggunakan kad pembayaran lebih mahal seperti kad kredit.

Rasional bagi pendekatan tersebut adalah untuk menggalakkan pengguna membayar menggunakan kad debit yang lebih kos efektif, kata bank pusat.

Di Malaysia, BNM telah memperkenalkan langkah-langkah seperti Rangka Kerja Pembaharuan Kad Pembayaran dan Rangka Kerja Pindah Kredit Saling Beroperasi bagi mengurangkan kos kepada peruncit apabila menerima kaedah pembayaran elektronik kos efektif.

Ini seterusnya akan mengurangkan tekanan kepada peruncit untuk mengenakan surcaj terhadap pengguna.Bagi mendapat manfaat daripada kos operasi  rendah, peruncit juga digalakkan menerima kaedah pembayaran kos efektif seperti kad debit dan pembayaran mudah alih (pindahan dana segera), kata bank pusat.

BNM berkata peruncit yang tidak mampu membayar MDR tinggi bagi kad kredit digalakkan untuk menghubungi bank mereka masing-masing untuk menerima hanya pembayaran kad debit.- Bernama

Kad Debit , Kredit , Surcaj

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain