Penjamin, Datin Dera Amah Hilangkan Diri - Semasa | mStar

Penjamin, Datin Dera Amah Hilangkan Diri

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi menetapkan Khamis depan untuk mendengar permohonan mengkaji semula hukuman yang dikenakan terhadap wanita bergelar 'Datin' yang didakwa menyebabkan kecederaan parah terhadap pembantu rumahnya selepas dia dan penjaminnya gagal hadir di mahkamah.

Hakim Tun Abd Majid Tun Hamzah menetapkan tarikh itu selepas pengarah pendakwaraya, Selangor Muhamad Iskandar Ahmad memaklumkan kepada mahkamah bahawa Datin Rozita Mohamad Ali dan penjaminnya, pegawai Angkatan Tentera Udara Diraja Malaysia, tidak dapat dihubungi.

Timbalan pendakwaraya, Muhammad Iskandar berkata, mereka pergi ke rumah Rozita di Damansara, rumah keluarganya di Melaka, dan juga rumah penjamin itu untuk menyampaikan notis agar mereka hadir di mahkamah, tetapi tiada siapa yang berada di lokasi tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: 'Datin' Didakwa Cuba Bunuh Amah Indonesia

Beliau berkata, cubaan untuk memberi notis kepada Rozita dan penjamin itu dibuat sehingga tengah malam Selasa.

Selain media tempatan, wartawan Indonesia dari Kedutaan Indonesia juga kelihatan berada di mahkamah tersebut.

Pada 15 Mac, Rozita dihukum harus mempamerkan perilaku baik selama lima tahun dan denda sebanyak RM20,000 kerana menyebabkan kecederaan parah kepada pembantunya, Suyanti Sutrinso, 21.

Hakim Mohammed Mokhzani Mokhtar memerintahkan hukuman terhadap Rozita selepas mengaku bersalah menyebabkan kecederaan parah kepada Suyanti.

Hakim Mokhzani membuat perintah itu setelah Rozita mengakui tuduhan yang dipinda di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan parah oleh senjata atau cara berbahaya.

Rozita, 44, didakwa menggunakan antara lain pisau dapur, mop dan payung untuk menyerang Suyanti di sebuah rumah di Mutiara Damansara di sini antara pukul 7 pagi dan 12 malam, 21 Jun 2016.

dera amah

Artikel Berkaitan

Artikel Lain