suria

Pembebasan Nelayan Malaysia Secara Berperingkat

JAKARTA: Indonesia memberi jaminan untuk membebaskan enam nelayan Malaysia yang ditahan kerana menceroboh perairan negara itu.

Jaminan itu dinyatakan Menteri Kelautan dan Perikanan Indonesia Susi Pudjiastuti dalam pertemuan dengan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

”Indonesia memberi jaminan akan membebaskan (nelayan terbabit) (namun) tak boleh dikeluarkan (dibebaskan) serentak, kerana ada beberapa urusan  berkaitan pentadbiran, soal undang-undang, dan (proses) untuk  membebaskan mereka  dari pusat-pusat tahanan," kata Ahmad Shabery, di sini.

Beliau berkata  proses untuk membebaskan nelayan terbabit bermula hari ini, dan mereka terbabit akan dibebaskan secara berperingkat dan dijangka selesai selewat-lewatnya  Februari ini.

"Malaysia juga komited untuk turut membebaskan nelayan Indonesia yang ditahan kerana menceroboh perairan Malaysia.

"Di Malaysia juga perlu melalui proses yang sama (iaitu) proses pantadbiran,  kelulusan daripada pihak peguam negara, pihak penjara dan sebagainya, (nelayan Indonesia) bersedia dilepaskan, sebahagiannya sedang menjalani hukuman sehingga Januari, dan selebihnya berakhir Februari ini," kata Ahmad Shabery.

Proses pembebasan yang akan dilaksanakan itu adalah hasil persetujuan yang dicapai antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo pada Majlis Perundingan Tahunan Malaysia-Indonesia ke-12 di Kuching, Sarawak pada November 2017.

Enam nelayan Malaysia yang ditahan itu ialah Low Siong Huat, 59, yang kini ditahan di penjara Tanjung Pinang; Chua Kee Chan, 63, (ditahan di penjara Labuhan Deli, Medan);  Mahabob Hasimat, 55, (ditahan di penjara Tanjung Pinang); Leong Bian Seng, 61, (ditahan Batam); Abdul Rashid Nik, 53, (ditahan di Lanal Tarempa) dan Kamaruzaman Awi, 47, (ditahan di Lanal Tarempa). -- Bernama 


Ahmad Shabery, Indonesia

Artikel Sebelum

Pasport Baharu, Caj Sama

Artikel Berikut

Artikel Lain