Jangan Mengarut! Petai Hanya Sebabkan Kencing Berbau - Semasa | mStar

Jangan Mengarut! Petai Hanya Sebabkan Kencing Berbau

PETALING JAYA: Amalan memakan petai tidak membantu pesakit buah pinggang pulih daripada penyakit kronik itu.

Pakar buah pinggang, Dr Rafidah Abdullah berkata amalan tersebut adalah mengarut.

"Petai hanya menyebabkan kencing berbau, tak akan membantu memulihkan penyakit buah pinggang. Sangat mengarut! Petai tidak boleh pulihkan pesakit kronik," kata beliau dalam posting di laman Facebooknya.

Dr Rafidah berkata demikian bagi mengulas mengenai rakaman video seorang pesakit yang mendakwa bacaan paras gula darahnya menurun dengan amalan makan petai.

"Mohon jangan percaya entah siapa dalam video itu. Ya Allah, tahan ke hari-hari makan petai sebanyak itu," katanya.

Jelas Dr Rafidah, kawalan kencing manis bukan dilihat dengan satu bacaan darah sahaja tetapi melalui bacaan HbA1C iaitu purata kawalan selama tiga hingga empat bulan.

Dr Rafidah Abdullah.

"Kalau buah pinggang dah rosak macam kata pesakit dialisis ini, memanglah bacaan gula turun sebab insulin berada di dalam badan lebih lama (sebab tiada proses "breakdown" oleh buah pinggang yang dah rosak).

"Mana boleh sesuka hati kurangkan frekuensi dialisis daripada empat kali ke dua kali seminggu. Mencari nahas namanya. Mungkin awal-awal ok lagi. Tengoklah nanti. Jangan sekali-kali buat begini tanpa pantauan doktor pakar buah pinggang dan ujian darah," katanya.

Menurut beliau yang berkhidmat sebagai Pakar Perunding Nefrologi di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang, petai juga mengandungi kalium atau potassium yang tidak boleh diambil secara berlebihan oleh pesakit buah pinggang.

Pengambilan kalium yang tinggi dikhuatiri boleh menyebabkan pesakit mengalami degupan jantung yang luar biasa atau berhenti dengan tiba-tiba.

"Pesakit dialisis makan petai banyak macam ini? Tahukah anda petai banyak potassium. Dahlah dialisis dikurangkan, makan petai sebanyak itu! Saya gerenti ini rawatan sendiri, bukan dari saranan Pakar Nefrologi," tegasnya.

Justeru, beliau menggesa orang ramai supaya tidak menyebarkan berita tidak benar mengenai khasiat petai yang didakwa mampu mengubati penyakit buah pinggang.

"Mohon jangan sebar berita mengarut macam ini. Kawal jari jemari anda," tegasnya.

petai , penyakit buah pinggang

Artikel Sebelum

Sah! Budak 7 Tahun Positif JE

Artikel Berikut

Dah Macam Bundle – Chef

Lebih Artikel

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta