Jangan Politikkan TN50 - Najib - Semasa | mStar

Jangan Politikkan TN50 - Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata inisiatif Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang dilancarkan semalam tidak perlu dipolitikkan.

Perdana Menteri berkata diskusi dan perancangan TN50 adalah asas untuk kerajaan merancang proses dan gerak kerja selama tiga dekad bagi memeta hala tuju negara di atas kanvas yang baharu.

"TN50 atau Transformasi Nasional 2050 adalah milik kita bersama.

"Proses wacana nasional yang bermula semalam dan bakal dilangsungkan sepanjang tahun ini adalah untuk anda semua berkongsi dengan kerajaan aspirasi anda untuk Malaysia," kata Najib dalam catatan di laman rasmi Facebook beliau Jumaat malam.

Najib berkata beliau berpegang teguh kepada kata-kata pujangga, "A politician thinks of the next election, a statesman thinks of the next generation".

Beliau berkata Dasar Transformasi Nasional yang diperkenalkan pada 2010 telah meletakkan negara di landasan yang tepat untuk mencapai Wawasan 2020, yang hanya tiga tahun dari sekarang.

"Namun, kita perlu berpandangan jauh, tidak patut leka dan terlalu khusyuk dengan pencapaian dalam masa tiga tahun ini sehinggakan ia menghalang kita daripada mengatur langkah dan bersiap sedia untuk perjalanan baharu bagi Malaysia iaitu pasca 2020," katanya.

Najib juga memberi jaminan bahawa suara anak-anak muda akan didengari dan anak-anak muda akan mencorak perjalanan masa depan negara.

"Saya berasa gembira kerana dapat bersama dengan para belia semalam di Universiti Malaya dan mendengar sendiri aspirasi mereka. 

"Kerajaan kita pada hari ini adalah kerajaan yang sedia mendengar dan menggunakan pendekatan 'bottom-up' (dari bawah ke atas). Insya-Allah, idea-idea yang telah diutarakan ini akan diteliti, dikaji dan diambil kira," kata Najib.-- Bernama


TN50 , Najib

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain