Semak Undang-Undang Siber Untuk Rangsang Ekonomi - Salleh - Semasa | mStar

Semak Undang-Undang Siber Untuk Rangsang Ekonomi - Salleh

Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR: Semua undang-undang berkaitan siber di Malaysia sedang disemak semula dan diteliti secara lebih menyeluruh ke arah membangunkan ekonomi Internet di negara ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Beliau berkata bagi mewujudkan persekitaran ekonomi Internet yang mampan, pengguna sendiri mesti mempunyai keyakinan terhadap rangkaian.

Malah kata Salleh, Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 telah disemak semula sejak 18 bulan lepas dengan tujuan menambah baik persekitaran dalam talian.

"Antara pertimbangan yang dibuat semasa semakan semula ialah keperluan membangunkan platform saling beroperasi dan pembolehan bagi meningkatkan jumlah transaksi digital dan memanfaatkan data sebagai sumber. Platform sedemikian termasuk sistem pembayaran, pengesahan identiti, perkhidmatan awan dan analisis data besar.

"Semakan semula juga mengambil kira keperluan meningkatkan keselamatan dan membangunkan kepercayaan lebih baik dalam rangkaian sedia ada memandangkan lebih banyak transaksi akan mengundang lebih banyak risiko," katanya dalam blog beliau pada Sabtu.

Mengenai status semasa AKM 1998, Salleh berkata semakan semula telah siap dan pindaan yang dicadang akan dibentangkan dalam masa terdekat selepas kajian semula semua undang-undang berkaitan selesai.

"Pada awalnya pindaan-pindaan tersebut sepatutnya dibentangkan setahun lalu, namun memandangkan undang-undang lain juga sedang disemak semula dan undang-undang baharu akan diperkenal, terutama dalam bidang keselamatan siber, pindaan AKM 1998 ditangguhkan agar semua dapat diteliti secara kolektif," katanya.

Salleh turut melahirkan keyakinan pendekatan menyeluruh serta pindaan yang dicadangkan terhadap AKM 1998 itu akan membawa kepada persekitaran dalam talian yang lebih sihat selain membantu menggalakkan lebih banyak transaksi digital. - BERNAMA


undang-undang siber , Salleh Keruak

Artikel Sebelum

Suasana Berkabung Terus Dirasai Di Kuching

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain