Cuaca Basah Diramal Pada Hujung Tahun - Semasa | mStar

Cuaca Basah Diramal Pada Hujung Tahun

Kanak-kanak mengambil peluang bermain air setelah kediaman mereka dinaiki air akibat limpahan air sungai Kampung Padang Kemunting hari ini. Seramai 63 orang daripada 17 keluarga telah dipindahkan di tiga buah pusat pemindahan di daerah ini setakat 2 petang Isnin. -fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Hujan lebat dan sekejap-sekejap di seluruh negara yang diramal berterusan sehingga akhir tahun ini dijangka menyebabkan banjir terutama di negeri-negeri Pantai Timur.

Jabatan Meteorologi mengeluarkan amaran hujan lebat di Pahang, Terengganu dan Kelantan, dengan Maran, Bera, Rompin, Pekan, Kuantan dan Jerantut di Pahang, dan Terengganu dijangka mengalami hujan sekejap-sekejap sederhana sehingga Rabu semasa pertengahan musim tengkujuh.

"Amaran hujan lebat (Peringkat Jingga) yang dikeluarkan pada 10.15 malam 25 Disember masih berkuat-kuasa," katanya dalam laman Facebook, Isnin.

Menurut kenyataan itu, Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya bakal mengalami hujan terpencil sehingga tahun baru, kebanyakannya pada waktu petang dan malam.


Terengganu pula sedang dalam keadaan berjaga-jaga antara tarikh 13 dan 22 Disember berikutan ramalan awal hujan lebat dan kejadian air pasang sehingga ketinggian 3.5 meter di Kemaman.

Gelombang pertama banjir di beberapa negeri di Semenanjung telah surut, tetapi cuaca basah disebabkan oleh monsun Timur Laut akan berterusan untuk mereka yang tinggal di pantai timur.

Pada awal tahun ini, pihak berkuasa membuat persediaan berikutan banjir besar yang melanda beberapa negeri terutamanya di pantai timur.

Hujan lebat yang turun selama beberapa hari menyebabkan beberapa sungai utama seperti Sungai Galas, Sungai Lebir, Sungai Nenggiri dan Sungai Kelantan melimpah, menenggelamkan hampir semua daerah di negeri ini.

Statistik Majlis Keselamatan Negara Kelantan menunjukkan bahawa lebih dari 170,000 keluarga telah dipindahkan ke 170 pusat pemindahan pada kemuncak banjir.

Kuala Krai adalah antara daerah paling teruk terjejas melibatkan 16,734 keluarga.

Tahun ini, pihak berkuasa sudah bersiap sedia manakala latihan simulasi banjir telah dijalankan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat sebagai sebahagian daripada persediaan untuk menghadapi musim hujan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Madius Tangau berkata Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur dijangka mendapat lebih dari 500 mm hujan bulan ini.

Hujan lebat dijangka turun di Kelantan bermula Isnin sehingga Rabu.

Hujan lebat juga dijangka di Johor dan Sarawak (Kuching, Samarahan, Serian, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah dan Bintulu bahagian) dari Rabu hingga Jumaat.

Maklumat terkini mengenai keadaan cuaca boleh didapati di laman web MetMalaysia di www.met.gov.my, aplikasi mudah alih myCuaca, Facebook malaysiamet, Twitter @malaysianmet atau MetMalaysia Hotline 1-300-22-1638.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Banjir Kilat Landa Johor Baru

Lebih Artikel