Warga Emas Tak Boleh Berjalan Tapi Mahu Mengundi - Semasa | mStar

Warga Emas Tak Boleh Berjalan Tapi Mahu Mengundi

Kamisah Naban (kanan).

SABAK BERNAM: Kamisah Naban tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai pengundi dan dia berharap untuk berbuat demikian sekali lagi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar yang akan diadakan Sabtu ini.

Ketika ditemui di rumah kayu miliknya di tengah-tengah sawah padi, Kamisah yang tidak lagi boleh berjalan sejak tiga tahun lalu gagal mengingati jumlah dia terlibat sebagai pengundi.

"Saya mesti telah mengundi lebih 10 daripada kali. Saya ingin melakukannya sekali lagi selagi saya masih hidup. Tetapi kebanyakan anak-anak saya terpaksa bekerja pada hari mengundi dan ia lebih menyusahkan kerana saya tidak boleh berjalan.

"Jika ada orang yang tidak keberatan membawa saya mengundi dan menghantar saya balik, saya amat ingin memenuhi tanggungjawab saya sebagai seorang warganegara sekali lagi," kata Kamisah yang kini berusia 93 tahun.

Pada pilihan raya umum 2013 yang lepas, Kamisah yang kini tinggal bersama anak perempuan bongsunya keluar mengundi menggunakan tongkat.

Rumah mereka terletak di Parit 2 Tengah, Jalan Sungai Panjang.

Mengimbau kembali zaman mudanya, Kamisah berkata  di membuat dan menjual kerepek buatan sendiri seperti kerepek pisang dan kerepek ubi untuk membantu suaminya yang merupakan seorang petani menyara keluarga.

PRK Sungai Besar

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi