Letak Jawatan Dalam Entiti Berkaitan Kerajaan, Dr M Buat Tindakan Betul - Zahid - Semasa | mStar

Letak Jawatan Dalam Entiti Berkaitan Kerajaan, Dr M Buat Tindakan Betul - Zahid

Ahmad Zahid Hamidi.

WASHINGTON: Timbalan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau berpendapat tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad melepaskan jawatan yang dipegangnya dalam entiti berkaitan kerajaan adalah langkah terbaik.

"Tentunya sukar (bagi) pihak kerajaan jika seseorang yang tidak bersama dengan dasar kerajaan dan pada waktu yang sama memegang pelbagai jawatan dalam badan dan syarikat berkaitan kerajaan, walaupun ia hanya sebagai penasihat, katanya kepada wartawan Malaysia bersempena lawatan kerjanya di sini Khamis malam.

Dr Mahathir pada Rabu meletakkan jawatan sebagai pengerusi Proton Holdings Bhd (Proton), pengerusi Group Lotus Plc, Canselor Universiti Teknologi Petronas, Penasihat Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) dan Penasihat Lembaga Pembangunan Pulau Tioman (TIDA).

Ahmad Zahid, ketika diminta mengulas tindakan bekas perdana menteri itu, berkata ia memperlihatkan Dr Mahathir faham dengan apa yang perlu dilakukannya apabila tidak lagi mendukung dasar kerajaan.

Pada 11 Mac, Kabinet memutuskan untuk menamatkan perkhidmatan Dr Mahathir sebagai Penasihat Petronas.

Pada 29 Februari lepas, Dr Mahathir mengumumkan keluar daripada Umno, menyatakan sudah hilang kepercayaan terhadap parti.

Ahmad Zahid berkata walaupunProton bukan syarikat kerajaan, namun ia mempunyai hubungan dengan Dasar Automatif Negara dan tentunya syarikat pengeluar kereta itu memerlukan beberapa sokongan teknikal dan kewangan daripada pihak kerajaan.

Ditanya mengenai kedudukan Dr Mahathir dalam Yayasan Kepimpinan Perdana pula, Timbalan Perdana Menteri berkata, setakat ini tiada desakan supaya beliau melepaskan jawatan sebagai presiden kehormat.

Di IPOH, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Mohamed Nazri berkata Dr Mahathir sepatutnya meletakkan semua jawatan yang disandangnya dalam entiti kerajaan sebelum beliau melakukan serangan terhadap kerajaan dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau juga berkata Dr Mahathir sekali lagi gagal menyingkirkan Najib, dengan kali ini cuba menggunakan media Barat, yang menurutnya adalah perbuatan salah dan tidak demokratik.

Dr Mahathir cuba mendapatkan sokongan media asing sebagai cubaan terakhirnya untuk menggulingkan kerajaan dan Najib, katanya ketika diminta mengulas mengenai wawancara Dr Mahathir dengan program 'Four Corners' terbitan Australian Broadcasting Corporation. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).