Imigresen Australia: Video Sirul Tidak Dirakam Dalam Tahanan

PETALING JAYA: Pihak berkuasa Australia mendapati tiada bukti jelas bahawa bekas komando polis, Sirul Azhar Umar merakam atau mengedarkan video dari dalam Pusat Tahanan Imigresen Villawood (VIDC), iaitu lokasi dia ditahan.

Perkara itu disahkan jabatan itu menerusi kenyataan pada program 60 Minutes Australia di laman webnya pada Ahad.

Ia berkata, penampilan peribadi Sirul Azhar yang disabitkan dalam kes pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaariibuu, pakaian, latar belakang dan ciri-ciri tempat duduk dalam video berkenaan tidak wujud di pusat tersebut.

"Tidak ada bukti yang menunjukkan pengunjung boleh menyeludup pakaian dan latar belakang untuk membolehkan video itu dirakamkan.

"Aktiviti seperti ini tidak selaras dengan proses pemeriksaan dan peraturan pengawasan untuk lawatan ke pusat itu," kata kenyataan itu.

Sirul Azhar melarikan diri ke Australia sebelum Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati pada tahun 2014.

Australia berkata pihaknya tidak akan meluluskan sebarang permohonan untuk mengekstradisi Sirul kecuali Malaysia memberi jaminan dia tidak akan berhadapan hukuman.

Dalam video, Sirul Azhar menafikan penglibatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes pembunuhan Altantunya.

Sirul Azhar Umar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bahang PRN Sarawak Makin Panas

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain