'Jerat Cinta' Demi Cari Ketenangan

Gambar hiasan

PETALING JAYA: Cinta pada usia muda dan dorongan untuk bersama teman lelaki adalah punca mengapa remaja perempuan merekodkan hampir tiga perempat kes lari dari rumah pada tahun lalu.

Pengerusi Persatuan Kebajikan Suriana, James Nayagam berkata golongan remaja perempuan sering dipengaruhi oleh teman lelaki mereka.

"Apa yang sebenarnya berlaku ialah teman lelaki itu menarik mereka ke dalam sindiket penyeludupan manusia dan pelacuran.

"Gadis-gadis ini akan dirogol dan menjadi penagih dadah. Dalam beberapa kes mereka kemudian menjadi pengedar dadah," katanya.

Nayagam berkata demikian bagi mengulas kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Masir Kujat di Parlimen bahawa hampir tiga perempat daripada 3,937 kanak-kanak berusia antara enam dan 18 tahun dilaporkan hilang antara 2014 dan Januari tahun ini adalah perempuan.

Johor mencatatkan jumlah yang paling tinggi dengan 681 kes, diikuti oleh Selangor (538) dan Kedah (474).

Kebanyakan mereka yang dilaporkan hilang telah dijumpai semula.

Alasan yang diberikan adalah bahawa mereka "mencari kebebasan, tidak berminat dalam pelajaran, gagal untuk mencari kerja, kurang perhatian daripada keluarga atau melarikan diri dengan kekasih mereka".

Nayagam berkata, ramai kanak-kanak perempuan itu mempunyai hubungan yang lemah dengan ibu bapa mereka atau ahli keluarga.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain