Najib Lancar Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik - Semasa | mStar

Najib Lancar Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik

Pedana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (dua kiri) merasmikan kempen 'Go Green' pada Sambutan Hari Polis ke 209 di Pusat Latihan Polis (PULAPOL), Jumaat. Hadir sama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (kiri), Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (dua kanan) dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa (kanan). Foto Bernama

KUALA LUMPUR: Kerajaan memandang serius jumlah kematian akibat kemalangan jalan raya di negara ini dan menjadi tanggungjawab Polis Diraja Malaysia (PDRM) memainkan peranan lebih proaktif untuk menanganinya, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, menyedari akan hakikat itu, jabatan baharu diwujudkan dalam PDRM iaitu Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) mengantikan Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik berkuat kuasa Jumaat, khas untuk penguatkuasaan trafik dan menangani kes kemalangan jalan raya. 

"Berdasarkan statistik PDRM, jumlah kemalangan jalan raya sepanjang tahun 2015 mencatatkan jumlah yang amat tinggi, iaitu sebanyak 489,606 kes manakala jumlah kematian mencatat 6,706 kes daripada 6,193 jumlah kemalangan maut yang direkodkan," katanya ketika berucap pada majlis sambutan Hari Polis Ke-209 di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, Jumaat.

Beliau berkata, PDRM juga akan mewujudkan Pusat Serantau Digital Memerangi Mesej Melalui Komunikasi di Bukit Aman bermula 1 April ini yang berperanan untuk memerangi militan DAESH dan pengganas. 

Menurutnya, Malaysia bertuah berbanding beberapa negara lain dunia yang menerima ancaman pengganas dan ucapan tahniah harus diberikan kepada PDRM yang sentiasa komited dalam menjaga ketenteraman negara ini daripada sebarang ancaman pengganas. 

"Ancaman ini satu realiti yang kita tidak boleh pandang ringan, sambil lewa, kita perlu ketegasan, keberanian dan kesungguhan untuk menjaga dan menjamin Malaysia selamat dan rakyat boleh hidup dalam keadaan aman tenteram sepanjang masa," katanya.

Dalam pada itu, Najib berkata, kerajaan sentiasa mengambil berat kebajikan keluarga anggota PDRM dan akan berusaha menambah rumah-rumah untuk anggota di beberapa Kem PDRM di seluruh negara. 

Kerajaan, katanya, memandang serius masalah perumahan yang dihadapi dan akan melihat sebarang keperluan utama bagi menjaga kebajikan anggota PDRM mengikut bajet yang diperuntukkan kepada pasukan itu.  

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. 

Sebelum itu, Zahid dan Khalid bersama-sama ribuan jemaah menunaikan solat Jumaat di Masjid Solihin di Pulapol. - Bernama

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai.