Premis Makanan Dinasihat Henti Guna Pekerja Asing - Semasa | mStar

Premis Makanan Dinasihat Henti Guna Pekerja Asing

KUALA LUMPUR: Pengusaha kedai makan di kawasan bandar diminta supaya tidak menggajikan pekerja asing bagi tujuan penyediaan makanan, kata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Menurut Tengku Adnan, beliau telah mengarahkan Bahagian Perlesenan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mengurangkan pembabitan pekerja asing di bahagian dapur di semua restoran dan premis makanan segera di ibu negara.

Tengku Adnan berkata DBKL akan melakukan tinjauan dan pertemuan dengan pihak berwajib berikutan peningkatan wabak demam kepialu di ibu negara.

"Kita sememangnya meneliti masalah kepialu yang dilaporkan Kementerian Kesihatan. Kita (Bahagian Perlesenan) akan buat pertemuan, memantau dan tinjauan...kalau mereka tak ikut arahan kita tidak teragak-agak untuk tarik lesen (perniagaan)," katanya.

Beliau berkata Jabatan Kesihatan DBKL akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk memastikan pendekatan terbaik bagi mencegah penularan demam kepialu di ibu negara.

Sementara itu Tengku Adnan berkata beliau gembira dengan pengendali makanan di Jalan Alor kerana kerjasama dan komitmen berhubung arahan bahawa hanya orang tempatan akan dibenarkan untuk menjadi pengusaha premis makanan.

"Tidak mengapa untuk mengambil pekerja asing sebagai pencuci dan pelayan, namun semua kenyataan saya sebelum ini disalahertikan.

"Apabila saya bercakap tentang tikus, orang marah. Apabila saya bercakap mengenai kehilangan tempat tinggal, mereka marah. Apabila saya bercakap tentang bagaimana dapur jalanan perlu menjaga kebersihan, orang masih marah kepada saya," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain