'Baju Merah' Sedia Berdepan Peserta Bersih 4.0 - Semasa | mStar

IKLAN

IKLAN

'Baju Merah' Sedia Berdepan Peserta Bersih 4.0

KUALA LUMPUR: Kumpulan anti-Bersih atau kumpulan berbaju merah akan meneruskan perhimpunan balas mereka pada hujung minggu ini walaupun telah diberi amaran oleh pihak polis.

Ketua kumpulan itu, Datuk Jamal Yunus berkata, mereka hanya bersedia untuk membatalkan perhimpunan mereka sekiranya penganjur Bersih 4.0 melakukan perkara yang sama.

"Jika kumpulan saya degil, Bersih juga degil dan rakyat Malaysia secara umumnya adalah degil, jadi apakah keamanan yang boleh dicapai?," katanya kepada pemberita di Dataran Merdeka di sini, Khamis.

IKLAN

Beliau mendakwa kumpulan anti-Bersih terdiri daripada 30,000 anggota dari lebih 280 badan bukan kerajaan (NGO) akan meneruskan rancangan mereka untuk mengadakan himpunan balas bagi membantah perhimpunan Bersih 4.0.

Pada Rabu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tindakan akan dikenakan terhadap mana-mana pihak yang menghasut atau menggalakkan keganasan termasuk kumpulan 'berbaju merah'.

Jamal berkata, mereka bersedia untuk berdepan dengan sebarang tindakan daripada pihak polis.

Ditanya mengenai sumber dana kumpulan itu apabila Bersih 4.0 mengumpul hampir RM2 juta, Jamal berkata, beliau turut menerima dana berjumlah lebih RM1 juta.

"Saya terima dana daripada beberapa ahli perniagaan kerana saya sendiri adalah ahli perniagaan," katanya.

Kumpulan anti-Bersih 'berbaju merah' akan berkumpul di Plaza Low Yat pada 29 Ogos ini bermula dari pukul 2 pagi dan akan berarak ke Dataran Merdeka melalui Jalan Pudu pada pukul 10 pagi.


anti-Bersih , Bersih 4.0

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MCA Lakukan Rombakan Kecil Di Sabah

IKLAN

IKLAN

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rafizi luah kecewa pada siapa?

Hadiah Krismas 'Jho Low' melucukan