"Biar Dibuang Dunia Kerana Pertahan Kebenaran" - Luahan Anak Pengarah SPRM - Semasa | mStar

"Biar Dibuang Dunia Kerana Pertahan Kebenaran" - Luahan Anak Pengarah SPRM

Bahri meninggalkan pejabatnya selepas dimaklumkan mengenai pertukaran ke JPM pada Jumaat.

PETALING JAYA: Beberapa jam selepas Pengarah Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zin ditukarkan ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) berkuatkuasa serta merta, anak perempuannya berkongsi perasaan mengenai nasib yang menimpa bapanya.

Dalam entri di laman Facebooknya, Eila Bahri menceritakan sepanjang tempoh 33 tahun bapanya berkhidmat dengan SPRM, ahli keluarga mereka sering berdepan pelbagai dugaan termasuk diugut, diganggu, diherdik dan dipulaukan.

Malah lebih teruk lagi, katanya,  bapanya turut diganggu menggunakan ilmu sihir.

"Ayah saya, Bahri Muhamad Zin, dah hampir 33 tahun berkhidmat dengan SPRM. Berpuluh tahun dia bekerja jalankan amanah rakyat siasat dan tangkap malaun-malaun yang suka sangat bedal duit haram (hak rakyat).

"Beratus juta juga dia dan jabatan berjaya selamatkan dari hilang. Selama dia bekerja sebagai pegawai SPRM, kami sebagai ahli keluarga sering kena ugut, kena santau, kena kacau, kena pulau, kena herdik dan sebagainya. Dia apatah lagi," katanya.

Namun, menurut Eila, bapanya itu sentiasa berpegang kepada prinsip biar dibuang oleh dunia kerana mempertahankan kebenaran daripada dijulang kerana kebatilan.

"Hidup ni, bukan nak tongkat langit, tapi nak cari sebanyak mana sebab untuk Allah reda," katanya.

Jelas Eila, bapanya merupakan seorang yang tegas dan mementingkan didikan agama.

"Masa kami mula-mula nak belajar bercakap, kami tidak pernah dikenalkan kepada Cinderella, tapi kami tahu betapa iblis sangat takut pada Umar Al-Khattab.

"Bukan nak bangga tapi kami tahu siapa Bahri Muhamad Zin ini dari kami lahir lagi. Jadi kami tahu bila dia cakap dia akan buat, betul dia akan buat," katanya.

Eila berkata, sepanjang hidupnya, dia menyedari bapanya mempunyai kepakaran dalam bidang agama, menyiasat mahupun menangkap penjahat dan menanam pelbagai jenis pokok.

Justeru, Eila turut tertanya-tanya mengenai tindakan pertukaran bapanya ke JPM selepas beberapa hari disiasat pasukan khas Bukit Aman.

"Jadi bila dia dipindahkan ke JPM, saya mula terfikir, apa benda yang korang nak dia buat sebenarnya? Ajar orang kat JPM tentang Agama? Tanam pelbagai jenis pokok kat JPM dengan harapan hasil boleh bayar bil rumah pembesar atau lagi banyak korang nak dia kantoikan korang?," katanya.

Bahri Mohamad Zin , SPRM

Artikel Sebelum

Najib Bidas Pemimpin Umno

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain