Air Zamzam Dan Habbatus Sauda Mampu Kurangkan Ketagihan Dadah - Semasa | mStar

Air Zamzam Dan Habbatus Sauda Mampu Kurangkan Ketagihan Dadah

KUALA TERENGGANU: Satu penemuan terbaharu membuktikan air zamzam dan habbatus sauda atau jintan hitam mampu mengurangkan kesan ketagihan dadah jenis opiat atau narkotik.

Penemuan itu merupakan hasil penyelidikan sekumpulan penyelidik Skim Geran Penyelidikan NIC Kementerian Pendidikan Malaysia (NRGS-KPM) serta beberapa universiti tempatan yang diterajui Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Ia turut mendapat kerjasama kerajaan negeri, Jabatan Penjara dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Pembangunan) UniSZA, Prof Dr Mohd Ekhwan Toriman berkata kajian yang dilakukan melibatkan 250 responden yang terdiri daripada penagih opiat di Penjara Marang.

"Kajian awal kita mendapati responden mula menunjukkan perkembangan positif setelah diberikan air zamzam dan habbatus sauda dalam mengurangkan pengambilan metadon untuk mengatasi ketagihan opiat mereka.

"Cumanya kajian lanjut diperlukan untuk mengenal pasti dos yang mencukupi untuk dijadikan rawatan alternatif memulihkan mereka dari ketagihan itu," kata Mohd Ekhwan.

Dadah opiat termasuk candu, morfin, heroin dan kodein.

Beliau berkata doktor selalunya akan memberi metadon kepada penagih namun ini dilihat boleh memudaratkan jika diambil dalam jangka masa panjang.

Mohd Ekhwan berkata kajian selama lima tahun itu akan berakhir pada 2017 dengan penghasilan tiga bentuk modul.

"Modul pertama ialah i-TGM yang bertujuan meningkatkan pengekalan terapi gantian metadon ke atas penagihan opiat sementara modul kedua berupa pembentukan komuniti kasih kepada keluarga penagih.

"Modul ketiga pula ialah pembinaan model dan indeks kualiti hidup Islam (i-QoL) bagi mengukur tahap kualiti hidup penagih dan keluarga mereka sebelum dan selepas rawatan," katanya dan menambah apabila berjaya, rawatan alternatif untuk penagih opiat itu akan diperluaskan ke seluruh negara.

Beliau berkata selain pemberian air zamzam dan habbatus sauda, responden  turut diajar untuk mengamalkan bacaan zikir, al-Quran serta diberi kaunseling.

Air Zamzam , Habbatus Sauda

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain