Beruang Sesat Di Sungai Besar - Semasa | mStar

Beruang Sesat Di Sungai Besar

Seekor beruang matahari diberikan pelali oleh pegawai Perhilitan.

PETALING JAYA: Penduduk Kampung Simpang 3 Logi, Sungai Besar di Sabark Bernam, Selangor dikejutkan dengan kunjungan 'tetamu luar biasa' iaitu seekor beruang matahari.

Beruang betina seberat 70 kilogram itu sesat dari tempat tinggalnya di hutan berhampiran sehingga menyebabkan ia berkeliaran di sekitar kampung itu selama seminggu.

Ia ditemui oleh penduduk kampung di beberapa lokasi malah ada yang melihatnya dengan memberi gambarannya dalam keadaan murung sambil berdiri bersendirian di sawah padi. 

"Kita menerima laporan daripada orang awam yang memaklumkan mengenai beruang itu pada 16 April lalu," kata Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Abd Rahim Othman. 

Beruang matahari dilihat berada di kawasan sawah padi.

Beliau menjelaskan bahawa beruang berkenaan tidak bertindak agresif dan lebih banyak menjauhkan diri daripada orang ramai.

"Hidupan liar tidak akan bertindak agresif melainkan ia diganggu. Jika ia melihat seseorang, ia akan lari," katanya kepada The Star Online.

Pada Selasa, pegawai Perhilitan negeri berjaya mendapatkan beruang tersebut yang berada di sawah padi dan membawanya ke hutan.

"Pada asalnya kami cuba untuk memasang perangkap tetapi selepas usaha itu sia-sia selepas beberapa hari, kita menggunakan pelali," katanya, sambil menambah beruang itu dalam keadaan baik dan dihantar ke Taman Negara Terengganu pada Rabu. 

beruang matahari , Perhilitan

Artikel Berikut

Najib: Paras Fiskal Kukuh, Mapan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor