Malaysia Perlu Lebih Ramai Inovator, Usahawan Pacu Ekonomi - PM - Semasa | mStar

Malaysia Perlu Lebih Ramai Inovator, Usahawan Pacu Ekonomi - PM

Najib Tun Razak.
KUALA LUMPUR: Malaysia memerlukan lebih ramai inovator dan usahawan untuk memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih pesat sekali gus menjana kekayaan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata inovator seharusnya dapat mempelbagaikan inisiatif bukan sahaja dalam bidang sains dan teknologi malahan bidang sosial yang masih belum diterokai sepenuhnya.

"Kita juga memerlukan usahawan yang mempunyai budaya berfikir bukan sahaja hendak mencari kerja tetapi mencipta dan memberi peluang pekerjaan," kata beliau pada majlis perasmian Menara Perbadanan Nasional Bhd (PNS) di Bangsar South, di sini, Jumaat.

Selain itu, Najib turut mengingatkan usahawan francais supaya menggandakan usaha dan memberikan perkhidmatan terbaik supaya pelanggan terus kekal bersama produk mereka.

"Kita mesti pastikan pengalaman pertama yang mereka (pelanggan) rasai, tak kan dilupakan, itu kunci kejayaan," katanya.

Perdana Menteri berkata untuk mencipta kejayaan, usahawan juga perlu mengurangkan kebergantungan kepada pembiayaan kerajaan semata-mata.

Beliau berkata usahawan yang menggunakan dana sendiri untuk menguruskan perniagaan cenderung berusaha dengan lebih gigih dalam mencapai kejayaan.

"Apa yang penting untuk berjaya dalam perniagaan akhirnya akan ditentukan sendiri oleh diri mereka sendiri," katanya.

Sementara itu, Najib menggesa PNS supaya memajukan lagi industri francais seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara di persada dunia.

"Kerajaan dan PNS akan terus menjadi pemangkin dalam membangunkan usahawan-usahawan dalam industri francais negara," katanya.

Najib Tun Razak , inovator , PNS

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain