Label Khas GST: Tunggu Cadangan MRA - KPDNKK

Alias Ahmad.

PETALING JAYA: Cadangan label khas bagi barangan yang dikenakan dan dikecualikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) masih belum diputuskan sehingga kini berikutan pelaksanaannya mungkin memberi kesan kepada kos barangan.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Alias Ahmad berkata, kesan terhadap kos tersebut dibangkitkan dalam satu perbincangan wakil kementerian bersama Persatuan Peruncit Malaysia (MRA) mengenai hal-hal berkaitan GST pada pertengahan bulan lalu.

Sehubungan itu katanya, satu cadangan lain yang menggunakan kaedah hampir sama dengan label khas namun pendekatan berbeza akan dikemukakan.

“Kita telah adakan berbincang dengan Persatuan Peruncit Malaysia. Belum ada keputusan lagi (cadangan label khas GST).

“Mereka kata cadangan itu membabitkan satu sistem yang akan mencetak warna label berbeza. Ia boleh buat tetapi akan membabitkan kos lebih tinggi.

“Tetapi saya minta supaya MRA memberikan satu cadangan lain, kaedah yang hampir sama tetapi pendekatan yang berbeza,” katanya kepada mStar Online.

Kerajaan sebelum ini pada dasarnya bersetuju untuk melaksanakan penggunaan label khas menggunakan warna berbeza bagi barangan yang tidak dikenakan dan dikecualikan GST termasuk cukai kadar sifar.

Mengenai kos tambahan itu, Alias berkata: “Kita kena lihat kos itu akan diserapkan kepada siapa. Kita tidak mahu disebabkan kos itu, ia akan membebankan pengguna.”

Beliau menambah, cadangan daripada MRA itu nanti akan diusulkan dalam satu perbincangan semula dengan KPDNKK tidak lama lagi.

“Apa yang penting rakyat dapat membezakan barangan mana yang ada dan tanpa GST serta cukai kadar sifar. Mereka akan tampilkan penyelesaian lain,” katanya.

Menurut Alias, cadangan daripada MRA itu kemudiannya akan diteliti dan mendapatkan pandangan mengenainya daripada pelbagai pihak.

Pelaksanaan GST yang akan berkuat kuasa pada 1 April tahun depan bakal menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

 

 

 

 

 

 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain