Saguhati RM500 Sebulan Untuk Anggota Dun Belia NS - Semasa | mStar

Saguhati RM500 Sebulan Untuk Anggota Dun Belia NS

Mohamad Hasan beramah mesra bersama sebahagian dari graduan cemerlang yang menerima RM5,000 setiap seorang sempena Majlis Penyampaian Anugerah Graduan Cemerlang Kelas Pertama Negeri Sembilan pada Rabu.

SEREMBAN: Kerajaan Negeri Sembilan akan memberikan RM500 sebulan mulai 1 Januari 2015 sebagai saguhati kepada setiap anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Belia, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Beliau berkata dengan pemberian itu diharapkan seramai 66 anggota DUN Beliadi negeri ini yang telah dipilih akan melaksanakan tanggungjawab mereka dengan baik.

"Negeri Sembilan merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang mewujudkan DUN Belia ini ... ia diuruskan oleh Sekretariat Belia sendiri di bawah Yayasan Negeri Sembilan (YNS).

Mereka dipilih oleh belia sendiri melalui pilihan raya mewakili sektor masing-masing misalnya guaman, perubatan dan unit beruniform.

"Saya mahukan supaya setiap daripada mereka menyusun atur aktiviti dikawasan masing-masing selain mahu melihat mereka yang mewakili golongan belia menyuarakan hasrat dan keinginan dalam menentukan hala tuju belia di Negeri Sembilan untuk kita harmonikan," katanya.

Mohamad yang juga pengerusi YNS berkata demikian pada majlis penyampaian Anugerah Graduan Cemerlang Kelas Pertama Negeri Sembilan di sini, hari ini membabitkan 75 graduan.

Setiap graduan berkenaan menerima RM5,000. 

Menteri Besar turut menasihati agar golongan belia tidak berasa malu dan gentar dalam merancang sesuatu untuk disuarakan kepada umum tetapi perlu berlandaskan ilmu dan fakta.

saguhati , Dun NS , RM500

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini