CEO MAS: Pemuda Umno Gesa Khazanah Lantik Warga Tempatan - Semasa | mStar

CEO MAS: Pemuda Umno Gesa Khazanah Lantik Warga Tempatan

Khairul Azwan Harun
KUALA LUMPUR: Pemuda Umno pada Selasa menggesa Khazanah Nasional Bhd melantik warga tempatan sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) Malaysia Airlines Bhd (MAS) yang baharu.

Naib Ketuanya Khairul Azwan Harun berkata MAS adalah set strategik nasional dan dana RM6 bilion yang disuntik Khazanah perlu diurus selia rakyat tempatan yang memahami budaya, cara kerja dan iklim ekonomi negara.

"Pelantikan ketua pegawai eksekutif baharu yang diumumkan telah mengundang pelbagai persepsi terhadap kemampuan Khazanah yang terpaksa bergantung dengan pakar luar," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan sesi dialog Program Pertukaran Belia Malaysia-China 2014, di sini Selasa.

Katanya Khazanah berkemampuan mencari calon tempatan yang lebih layak dan berpengalaman dalam urus tadbir pemulihan korporat atau menjalinkan kerjasama dengan Talent Corp serta agensi berkaitan untuk mendapatkan calon tempatan berkaliber.

Beliau turut menyarankan Khazanah melantik warga asing sebagai perunding atau penasihat untuk berganding dengan pakar tempatan dalam menjayakan pelan pemulihan MAS.

Khazanah Nasional pada Jumaat lepas mengumumkan pelantikan warga Jerman, Christoph R. Mueller sebagai bakal CEO syarikat baharu (NewCo) Malaysia Airlines. 

Mueller sebelum ini berjaya mengubah nasib syarikat penerbangan Ireland, Aer Lingus yang dibelenggu pelbagai masalah selama bertahun-tahun dengan membangunkan keuntungan mampan serta menjana pendapatan menerusi pasaran dan model perniagaan baharu dalam hanya tempoh setahun selepas menyertai syarikat itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain