14 Kertas Siasatan Dibuka Berhubung Penyebaran Fitnah Di Laman Sosial - Semasa | mStar

14 Kertas Siasatan Dibuka Berhubung Penyebaran Fitnah Di Laman Sosial

Wan Junaidi Tuanku Jaafar

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Negara diberitahu bahawa polis membuka 14 kertas siasatan berkaitan kesalahan penyebaran fitnah di laman sosial dan siber, pada tahun ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, daripada jumlah itu lima kes masih dalam siasatan dan dua kes telah didakwa di mahkamah.

"Bagi kes yang dituduh di mahkamah, satu kes masih dalam perbicaraan dengan diberi jamin RM4,000 dan satu kes telah dijatuhkan hukuman denda RM10,500 pada 20 November 2014," katanya menjawab soalan Senator Tan Sri Mohd Ali Mohd Rustam di sini, Isnin.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Senator Datuk Adam Abdul Hamid mengenai keselamatan di perairan Zon Selamat Timur Sabah (Esszone), Wan Junaidi berkata, kerajaan memberi jaminan bahawa kawasan itu selamat.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan akan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga seperti membekalkan peralatan canggih kepada anggota-anggota keselamatan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Menjawab soalan asal Datuk Chin Su Phin, Wan Junaidi berkata, 10,969 rakyat Sabah berkhidmat dengan pasukan polis sehingga Oktober lepas.

Daripada jumlah itu, 826 orang merupakan pegawai kanan polis, 9,064 pegawai rendah dan 1,079 lagi kakitangan awam, katanya.

"PDRM sentiasa mengalu-galukan penyertaan kaum lain untuk menyertai pasukan itu oleh kerana tugas untuk mempertahankan keselamatan negara merupakan tanggungjawab kolektif seluruh rakyat," katanya.


Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini