Amaran Kepada Laman Web Sebar Khabar Angin Kes Ebola - Semasa | mStar

Amaran Kepada Laman Web Sebar Khabar Angin Kes Ebola

PETALING JAYA: Mana-mana laman web yang menyebarkan khabar angin mengenai kes Ebola di beberapa bandar di Malaysia akan dikenakan tindakan terhadap.

Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah yang menafikan sebarang kes Ebola yang disahkan di Malaysia berkata laman web tertentu telah menyebarkan khabar angin mengenai kes Ebola di beberapa bandar berbeza.

"Kementerian ingin menegaskan bahawa khabar angin yang tersebar melalui media sosial adalah tidak benar sama sekali.

"Kami memandang serius tindakan yang tidak bertanggungjawab ini dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa yang terlibat untuk menyiasat sumber khabar angin dan memastikan tindakan yang perlu diambil terhadap mereka," katanya dalam satu kenyataan akhbar, Jumaat.

Pada Khamis, laman web itu mendakwa bahawa 14 orang di Ipoh telah 'disahkan' menghidap Ebola dan hospital telah ditutup.

Ia juga mengulangi beberapa cerita dengan angka yang berbeza bagi kes-kes di Shah Alam dan Petaling Jaya.

Dr Noor Hisham berkata khabar angin itu telah menyebabkan berlakunya panik dan salah faham di kalangan masyarakat, yang juga telah mempersoalkan langkah-langkah pemantauan dan kawalan yang diambil oleh Kementerian.

Daripada pemantauan yang berterusan, tiada kes Ebola disahkan di Malaysia setakat ini, katanya.

Beliau berkata kementerian akan terus memantau situasi dan setiap perkembangan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Orang ramai dinasihatkan untuk memantau keadaan dari laman web kementerian.

Artikel Sebelum

Remaja Terabai, Miskin, Suspek Kes Bunuh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain