Proses Undian Untuk Kerusi Tidak Tetap PBB Bermula - Semasa | mStar

Proses Undian Untuk Kerusi Tidak Tetap PBB Bermula

pbb
Ibu pejabat PBB di New York.

NEW YORK: Proses pengundian bagi Kerusi Tidak Tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) bermula pada 10 pagi Khamis waktu tempatan (pukul 10 malam waktu Malaysia).

Malaysia yang mewakili Asia Pasifik adalah antara negara yang dicalonkan bagi menduduki kerusi itu selain Angola yang mewakili benua Afrika dan Venezuela yang mewakili Amerika Selatan dan Caribbean. 

Venezuela dan Angola, sama seperti Malaysia, merupakan anggota Pergerakan Negara Berkecuali (NAM).

Pada pengundian pagi ini, sebanyak 193 wakil negara anggota pertubuhan badan dunia itu, akan mengundi secara tertutup memilih negara pilihan mereka untuk menduduki kerusi berkenaan.

Malaysia memerlukan kira-kira 130 undi dari 193 negara untuk membolehkannya menduduki kerusi itu. 

Wakil Tetap Malaysia di PBB Datuk Hussein Haniff dan pasukannya telah menerima jaminan daripada majoriti negara anggota PBB bahawa mereka akan menyokong pencalonan Malaysia bagi Kerusi Tidak Tetap Majlis Keselamatan PBB bagi tempoh dua tahun, bermula 2015.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman kini berada di New York, sejak beberapa hari lalu untuk menghadiri majlis bersejarah bagi negara itu.

PBB

Artikel Sebelum

Mayat Warga Emas Lemas Ditemui

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain