MH17: Tiga Jenazah Tiba Jumaat Ini

PETALING JAYA: Tiga lagi jenazah mangsa nahas Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 akan tiba di tanah air pada pagi Jumaat, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, jenazah itu akan tiba pada kira-kira pukul 8.30 pagi di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Ini akan menjadi ketibaan kelima bagi jenazah (mangsa MH19) yang dibawa pulang ke Malaysia.

"Kita akan melakukan istiadat penghormatan seperti ketibaan-ketibaan lain sebelum ini," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Liow berkata, penerbangan dari Belanda itu akan membawa pulang jenazah Muhammad Afzal Tambi dan Marsha Azmeena Tambi, anak kepada Tambi Jiee yang turut terlibat dalam nahas, dan seorang anak kapal, Shaikh Mohd Noor Mahmood.

"Pakar forensik di Belanda turut mengenal pasti mayat Liew Yau Chee, Tan Siew Poh, Meling anak Mula, Metthew Ezekial Sivagnanam dan Lee Kiah Yeen.

"Pihak berkuasa Belanda masih belum mengumumkan mengenai penghantaran pulang jenazah-jenazah ini," katanya.

Liow, yang juga Presiden MCA berkata, setakat ini, sejumlah 224 penumpang MH17 telah dikenal pasti, dengan 74 mangsa masih dalam proses pengecaman.

"Daripada 44 rakyat Malaysia yang menaiki MH17, 41 melibatkan 26 penumpang dan 15 anak kapal telah dikenal pasti," katanya.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Aksi Di Sebalik Akta Hasutan

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain