suria

Dewan Ulama PAS Mahu Tindakan Disiplin Terhadap Dua Adun Sendiri

KULAI JAYA: PAS didesak supaya mengambil tindakan disiplin terhadap dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mereka kerana bertindak membelakangi parti berhubung krisis politik di Selangor.

Desakan itu disuarakan perwakilan Muktamar Tahunan Dewan Ulama PAS Pusat ke-53 apabila sebulat suara meluluskan usul agar PAS mengambil tindakan disiplin terhadap Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin.

Terdahulu, ketika membentangkan usul berhubung isu berkenaan, perwakilan Selangor, Mohd Shamsudin Amran berkata, kedua-dua-dua Adun itu bertindak menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor tanpa pengetahuan PAS.

Malah katanya, Saari dan Hasnul juga dengan sengaja mencabar PAS supaya mengambil tindakan terhadap mereka termasuk dipecat.

"Justeru Dewan Ulama PAS mendesak Jawatankuasa Disiplin menjalankan siasatan atas tindak-tanduk pimpinan yang dengan sengaja menyanggahi dan meremehkan keputusan Majlis Syura Ulama dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang," katanya di sini, Rabu.

Pada 14 Ogos lalu, Dr Wan Azizah ketika sidang media di Subang Jaya mengumumkan beliau telah mendapat sokongan majoriti Adun Pakatan Rakyat Selangor apabila dua Adun PAS iaitu Hasnul dan Saari menyatakan sokongan terhadapnya bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Sokongan Hasnul dan Saari itu dibuat bersama-sama 15 Adun daripada DAP manakala 13 lagi daripada PKR.

Tindakan Hasnul dan Saari itu bagaimanapun dilihat bertentangan dengan keputusan Majlis Syura Ulama Pas pada 7 Ogos lalu yang memutuskan bahawa Abdul Khalid tidak boleh digugurkan daripada jawatan menteri besar Selangor selagi beliau tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah yang mewajarkannya disingkirkan.

PAS, Dewan Ulama

Artikel Sebelum

Aksi Di Sebalik Akta Hasutan

Artikel Lain