Rakyat Malaysia Bazirkan 8,000 Tan Makanan Sehari - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Bazirkan 8,000 Tan Makanan Sehari

DIKEMASKINI

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia membuang makanan sehingga 8,000 tan atau lapan juta kilogram sehari dan jumlah itu mampu menampung bekalan makanan untuk enam juta orang.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) Datuk Ab Rahim Md Noor berkata kos pengurusan sisa pepejal termasuk makanan yang dibuang itu juga melibatkan kos berbilion ringgit.

Beliau berkata peratusan komposisi sisa makanan didapati meningkat sebanyak 15 hingga 20 peratus pada musim-musim perayaan.

"Kalau kita lihat peratusan, sisa makanan adalah komponen tertinggi dalam skala komposisi sisa pepejal, pada 45 peratus, malah kos perbelanjaan untuk pengurusan sisa-sisa pepejal di negeri-negeri bawah seliaan pihak kami telah mencecah RM1.6 bilion tahun lepas.

"Perkara ini amat membimbangkan saya dan dengan itu kami akan melancarkan Program Transformasi Minda dalam bulan Oktober untuk mengubah minda masyarakat supaya tidak membuang makanan sesuka hati," katanya dalam sidang media di sini, Rabu.

Beliau berkata antara pengisian program itu adalah kerjasama pengusaha kedai makanan, hotel serta industri terlibat untuk menyumbangkan makanan lebihan mereka kepada mana-mana badan kebajikan yang memerlukan.

Ab Rahim berkata di samping memberi tumpuan dalam membendung masalah pembuangan makanan, program itu juga bertujuan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bersih, indah dan sejahtera menjelang 2020.

Katanya, program itu juga diharap dapat membantu meningkatkan amalan 3R (Kurangkan, Guna Semula dan Kitar Semula) dalam pengurusan sisa pepejal sekali gus mengurangkan kebergantungan kepada sumber asli yang semakin terhad.

"Program ini juga akan mendidik orang ramai agar lebih prihatin tentang penjagaan alam sekitar, serta memandang serius isu (pembaziran makanan) ini," katanya.


Makanan , Malaysia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Obama Puji Malaysia

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain