Melaka Tolak Permohonan Batalkan Gazet Hutan Kekal - Semasa | mStar

Melaka Tolak Permohonan Batalkan Gazet Hutan Kekal

MELAKA: Kerajaan Melaka menolak sebarang permohonan untuk membatalkan gazet hutan simpan kekal dalam usaha memelihara khazanah flora dan fauna di negeri itu, Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) diberitahu pada Rabu.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata Melaka mempunyai 12 kawasan hutan simpan kekal seluas 5,093.38 hektar dan tindakan mengekalkan hutan simpan itu juga penting bagi mengekalkan keseimbangan cuaca di negeri ini.

Beliau berkata daripada angka itu kira-kira 30 peratus daripada negeri yang mempunyai keluasan 160,000 hektar itu diliputi kawasan hutan simpan kekal dan peratusan itu perlu dikekalkan bagi memastikan keseimbangan tersebut.

"Melaka kini pesat membangun namun kita giat berusaha memastikan pembangunan itu tidak mendatangkan kesan negatif kepada alam sekitar," katanya ketika menjawab soalan lisan Md Rawi Mahmud (BN-Tanjung Bidara) mengenai keluasan hutan simpan kekal di Melaka dan jaminan kerajaan untuk mengekalkannya.

Sementara itu, Exco Pembangunan Sukan dan Kesihatan Melaka Datuk Ab Rahaman Ab Karim berkata kerajaan negeri membelanjakan RM799,404 bagi menyertai Sukan Malaysia (Sukma) di Perlis bulan lalu.

"Kontinjen kita mencatatkan peningkatan dengan kita peroleh 16 pingat emas pada Sukma kali ini berbanding tujuh pingat emas pada Sukma 2012," katanya menjawab soalan tambahan Roslan Ahmad (BN-Merlimau) mengenai perbelanjaan kerajaan negeri bagi persiapan menghadapi sukan itu.

Idris ketika menggulung sesi penangguhan persidangan itu berkata semua rakyat Melaka yang berbeza latar belakang perlu memanfaatkan kemakmuran negara untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

"Jangan sesekali jadikan perbezaan itu suatu sebab untuk berpecah, perbezaan itu adalah suatu keistimewaan untuk kita gunakan bagi membawa hidup kita ke tahap yang tertinggi," katanya.

Speaker DUN Melaka Datuk Othman Mohamad kemudian menangguhkan persidangan kepada tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Melaka , Hutan , DUN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain