Keluarga Penumpang MH370 Di Kedah Enggan Terima Pampasan - Semasa | mStar

Keluarga Penumpang MH370 Di Kedah Enggan Terima Pampasan

Chew Kar Mooi
ALOR SETAR: Keluarga Chew Kar Mooi, seorang daripada penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang, enggan menerima bayaran pendahuluan pampasan selagi tiada bukti penemuan bangkai pesawat atau mayat Kar Mooi.

Kakaknya, Chew Kar Hui, 33, berkata, keluarganya enggan menerima pampasan itu selepas diberi taklimat oleh pihak MAS bulan lepas.

Beliau berkata, tidak ada gunanya wang pampasan itu diterima keluarganya sedangkan bukti penemuan bangkai pesawat dan mayat adiknya tidak diketahui hingga kini.

"Duit tak mampu ubati luka dan kekecewaan keluarga kami. Kami mahu terus dibela dengan meminta pihak berwajib meneruskan operasi pencarian sehingga terjumpa bukti pesawat itu," katanya ketika dihubungi di sini, Jumaat.

Chew berkata, keluarganya juga enggan menguruskan hal berkaitan dengan insurans walaupun Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) sebelum ini bersetuju mempermudahkan proses prosedur tuntutan.

Chew berkata, keluarganya enggan melakukan sebarang proses bagi membuat tuntutan selagi kehilangan pesawat tiada sebarang berita.

"Duit bukan keutamaan buat masa kini dan kami tetap berharap dan berharap agar dia (Kar Mooi) pulang dengan selamat," katanya.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin mengumumkan tujuh waris pesawat MH370 iaitu enam dari Malaysia dan seorang dari China menerima pampasan sebanyak US$50,000 seorang melalui insurans syarikat penerbangan.

Pada 8 Mac lepas pesawat boeing 777-200ER yang membawa 329 penumpang termasuk 12 anak kapal dan 153 warga China hilang daripada imbasan radar kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam.


MH 370 , Chew Kar Mooi , MAS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal