Skim Mikro-Francais Sasar 100 Peserta Wanita Sebagai Permulaan - Semasa | mStar

Skim Mikro-Francais Sasar 100 Peserta Wanita Sebagai Permulaan

Rohani ketika menghadiri majlis penutup Mesyuarat Jawatankuasa Asean mengenai Wanita (ACW) di Kuala Lumpur, Jumaat. -foto THE STAR
Rohani ketika menghadiri majlis penutup Mesyuarat Jawatankuasa Asean mengenai Wanita (ACW) di Kuala Lumpur, Jumaat. -foto THE STAR

KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bakal melancarkan skim mikro-francais dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan tahun depan.

Menterinya, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata pada peringkat permulaan kementerian menyasarkan sekurang-kurangnya 100 peserta wanita menyertai program itu.

"Ia adalah projek perintis...yang akan mempunyai prosedur ketat iaitu francaisi mesti mematuhinya," katanya dalam sidang media selepas majlis penutup Mesyuarat Jawatankuasa Asean mengenai Wanita (ACW) di sini Jumaat.

Memandangkan francais dikaitkan dengan syarikat berskala besar seperti firma makanan segera yang memerlukan pelaburan besar, kementerian menyasarkan inisiatif francais skala lebih kecil.

Rohani berkata kerajaan melancarkan beberapa program untuk memperkasakan wanita dari segi ekonomi seperti program 1Azam di bawah Program Transformasi Kerajaan untuk meningkatkan taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah.

"Sejak diperkenalkan pada 2010 sehingga Ogos tahun ini, sejumlah 132,511 peserta menyertai program 1Azam, iaitu 65.42 peratus adalah peserta wanita," kata Rohani.

Terdahulu beliau melancarkan buku bertajuk 'Good Practices on Eliminating Violence Against Women and Children', satu daripada projek di bawah Suruhanjaya Asean mengenai Promosi dan Perlindungan Hak Wanita dan Kanak-Kanak (ACWC) Pelan Kerja Lima Tahun (2012-2016).

Menghimpunkan amalan baik oleh negara anggota Asean dalam menghapuskan keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak, buku itu akan diedarkan untuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kedutaan, badan profesional, organisasi antarabangsa dan kementerian di negara ini.

"Kita mencetak 10,000 naskhah buku ini dengan harapan untuk berkongsi bagaimana keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak boleh dihapuskan. Orang ramai juga boleh memuat turun salinan ini dalam format pdf daripada laman web kementerian," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain