Bilik Rahsia Simpan Khazanah Yang Hilang - Semasa | mStar

Bilik Rahsia Simpan Khazanah Yang Hilang

Mata wang berbentuk seperti buaya, penyu, naga dan ayam jantan adalah sebahagian daripada artifak yang ditemui semasa Kesultanan Johor Lama yang dijual di pasaran gelap.
Mata wang berbentuk seperti buaya, penyu, naga dan ayam jantan adalah sebahagian daripada artifak yang ditemui semasa Kesultanan Johor Lama yang dijual di pasaran gelap.

JOHOR BAHRU: Ianya seperti memasuki bilik rahsia yang penuh dengan khazanah seperti peta, skrol, mata wang lama dan seramik antik.

Tiada siapa yang akan terfikir bahawa koleksi yang tidak ternilai ini tersembunyi di satu lokasi kecil di sebuah perkampungan nelayan di daerah Kota Tinggi.

Muzium sulit itu hanya boleh diakses oleh individu terpilih.

Pemilik perniagaan itu mencurigai kehadiran kami tetapi kemudiannya bersetuju untuk menunjukkan kepada kami tentang koleksi berkenaan selepas kami meyakinkannya bahawa kami merupakan pengumpul barangan antik.

"Saya mengetahui barangan antik yang bernilai sejak usia muda. Saya pernah memperdayakan rakan-rakan saya dengan menawarkan lima sen untuk mana-mana syiling lama yang mereka dapat cari di rumah," beliau berseloroh.

Setiap kepingan yang dibelinya mempunyai cerita di sebaliknya, beliau berkata , malah pernah mendakwa bahawa beliau turut dimiliki duit syiling yang jarang ditemui, dikeluarkan di Melaka pada 1621.

Koleksi beliau - dibahagikan kepada beberapa bahagian - bermula dengan barangan yang kurang mahal kepada yang paling tidak ternilai.

Koleksi yang "lebih murah" termasuk kereta vintaj tahun 1950, beberapa motosikal buatan British, kerusi doktor gigi dan kerusi gunting rambut dari tahun 1960-an, rak penuh dengan radio antik , seterika arang batu, alat penimbang, kipas berdiri dan juga koleksi teko kopi lama.

Manakala koleksi "jarang ditemui berbanding yang lain" termasuk mata wang berbentuk haiwan dan wang syiling berbentuk pokok yang dikeluarkan pada abad ke-15 dan dikunci di dalam kabinet kaca.

Rak-rak lain dipenuhi dengan seramik yang didakwanya daripada zaman Dinasti Ming.

"Saya telah membelinya selepas mendengar ianya ditemui dari Sungai Johor berikutan banjir di Kota Tinggi pada 2006 dan 2007.

"Ini adalah barang yang sukar ditemui dan tidak sumbing atau rosak," katanya, sambil menambah bahawa tiada muzium di Johor mempunyai koleksi seperti itu.

Beliau dengan megahnya berkata bahawa perkara paling tidak ternilai beliau ada adalah al-Quran tulisan tangan bernilai RM10 juta.

Ditanya bagaimana beliau berjaya membeli barang-barang yang sukar ditemui itu, beliau mendakwa ia dilakukan melalui teman-teman, rakan perniagaan dan kenalan di rantau ini.

Menurut sumber, kebanyakan transaksi ini dilakukan secara rahsia dengan pengumpul menghantar "perantara" mereka sendiri untuk mencari barangan antik.

Terdapat keadaan di mana pengantara juga dihantar ke tebing sungai untuk membeli barang-barang, yang secara tidak sengaja diangkut oleh nelayan atau ditemui semasa projek-projek yang dijalankan di sepanjang Sungai Johor.

"Salah satu pengantara saya berkata mengenai bagaimana mereka boleh mengaut duit lama dengan mangkuk dari kawasan itu. Saya yakin bahawa barangan yang lebih berharga ditemui tetapi tidak pernah diserahkan kepada pihak berkuasa," katanya yang merupakan seorang peniaga antik yang enggan dikenali.

Peniaga itu menunjukkan kepada kami beberapa beg bimbit tersembunyi di belakang kedainya, yang penuh mata wang timah berbentuk haiwan yang sukar ditemui.

Terdapat sekurang-kurangnya 20 mata wang haiwan dalam bentuk ayam jantan, buaya, kura-kura dan juga naga.

Pada zaman dahulu, satu mata wang buaya berbentuk boleh ditukar untuk mendapatkan lembu manakala ayam jantan boleh membeli 100 kati beras.

Kami kemudiannya bergerak sejauh kira-kira 80km ke sebuah kampung di Johor Lama di mana kami menemui penduduk yang mengetahui tentang penemuan artifak.

Salah seorang daripada mereka, Ab Manan Atan, 53, berkata Johor Lama sebelum ini merupakan pusat Kesultanan Johor lama dan ia merupakan pusat perdagangan di kalangan peniaga tempatan dan asing.

"Oleh itu, terdapat banyak artifak, syiling, tembikar, senjata dan banyak bahan sejarah lain yang ditanam atau tenggelam ke dalam perairan di sini," katanya.

Artikel Berikut

'Bukan Semuanya Jahat' - Pekerja Asing

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain