Senator Bathmavathi Sampaikan Ucapan Sulung Bela OKU - Semasa | mStar

Senator Bathmavathi Sampaikan Ucapan Sulung Bela OKU

K. Bathmavathi
K. Bathmavathi

KUALA LUMPUR: K. Bathmavathi, Orang Kelainan Upaya (OKU)kedua yang dilantik sebagai senator pada Selasa menyampaikan ucapan sulungnya pada sesi perbahasan di Dewan Negara dengan mengemukakan beberapa cadangan membela nasib golongan OKU di negara ini.

Bathmavathi, 59, yang merupakan anggota Majlis Kebangsaan OKU, penulis dan penterjemah bebas memulakan ucapan dengan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan keluarganya yang telah memberi sokongan selama 38 tahun sebagai OKU.

"Tanggungjawab saya amat berat. Namun demikian saya sanggup menjalankan tugas yang diamanahkan kepada saya," katanya semasa memulakan ucapan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014 di sini, Selasa.

Bathmavahthi memaklumkan Dewan Negara bahawa kos sara hidup yang meningkat turut meninggalkan kesan yang lebih besar ke atas golongan OKU berbanding manusia normal.

Justeru, beliau memohon kerajaan untuk menaikkan Elaun Pekerja Cacat dari RM300 kepada RM600 sebulan dan Bantuan Am yang diterima OKU tidak bekerja sebanyak RM150 sebulan, dinaikkan kepada RM300.

Masalah pengangkutan awam juga merupakan dilema terbesar golongan OKU di mana kemudahan yang disediakan masih tidak bersifat menyeluruh dan pertukaran jadual atau tempat menurunkan penumpang yang melibatkan pengumuman lisan pula menyebabkan ramai OKU yang ada masalah pendengaran sering berhadapan dengan masalah, katanya.

"Perkhidmatan teksi juga tidak munasabah kerana ada yang enggan membawa penumpang yang berkerusi roda. Ada juga kes di mana teksi bermeter menipu penumpang cacat penglihatan oleh kerana mereka tidak nampak," katanya.

Beliau juga memberitahu pelajar OKU terutama yang cacat penglihatan yang sedang belajar di sekolah rendah, menengah dan universiti menghadapi masalah kekurangan buku teks dalam bentuk Braille untuk bertahun lamanya.

Katanya beliau juga menerima laporan terdapat ratusan mesin Braille Perkins yang rosak dan dibiarkan begitu sahaja kerana ketiadaan tenaga mahir untuk memperbaikinya. Beliau mencadangkan Kementerian Pendidikan menubuhkan Unit Pengeluaran Bahan Braille dengan segera bagi mengatasi masalah berkaitan.

Beliau juga mencadangkan agar lebih ramai jurubahasa isyarat perlu dilatih dan diletakkan di kaunter perkhidmatan pelanggan di bank, pejabat pos, klinik dan sebagainya.

Bathmavathi juga memohon satu langkah khas dibuat untuk melindungi wanita kurang upaya yang menghadapi ketidakupayaan intelektual kerana golongan itu paling mudah menjadi mangsa gangguan seksual dan jenayah seksual.

Kebanyakan kejadian seperti itu, katanya, tidak dilaporkan keluarga atau pengurus pusat penjagaan di mana ia berlaku dan hanya satu atau dua kes yang dikesan pihak berkuasa dan dibicarakan di mahkamah. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Sidang Dun P. Pinang Kecoh Isu Perkauman

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain