Parti Golkar Ingin Contohi BN - Semasa | mStar

Parti Golkar Ingin Contohi BN

KUALA LUMPUR: Partai Golkar dari Indonesia berhasrat mencontohi Barisan Nasional (BN) dalam membina sebuah parti gabungan kekal dan kukuh yang memacu kestabilan dan keharmonian Malaysia.

Pengerusi Golkar, Aburizal Bakrie berkata beliau kagum dengan pencapaian BN yang diteraju oleh Umno itu dan mahu menubuhkan gabungan serupa jika Golkar menang pilihan raya perwakilan pada April 2014.

"Saya tidak tahu jika gabungan sedemikian boleh diwujudkan di Indonesia, tetapi saya akan cuba kerana saya rasa untuk mentadbir sebuah negara yang besar dan berbilang (seperti Indonesia), adalah lebih jika dilakukan oleh sebuah pasukan yang bersatu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi anggota panel dalam sesi bertajuk 'When Power Is Might Is There Hope for Global Moderation?' di Forum Antarabangsa Umno 2013, di sini Selasa.

Anggota panel lain ialah pegawai kanan Parti Komunis Vietnam Vuong Thua Phong, pemimpin kanan Hamas Khaled Meshaal dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Aburizal juga melahirkan rasa kagum terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atas kepimpinan dan kebijaksanaannya.

Khaled pula berkata pendekatan kesederhanaan harus diamal oleh seluruh dunia bukan dalam kalangan negara Islam sahaja.

"Pendekatan ini perlu diamal bagi membolehkan kita mencapai kemajuan dalam bidang teknologi dan ekonomi. Tanpanya pembangunan juga tidak akan berlaku," katanya.

Beliau juga berkata gagasan 1Malaysia yang menekankan kepada perpaduan negara dan toleransi kaum, boleh dicontohi bagi menyatupadukan pelbagai puak di Palestin. Konsep ini boleh dinamakan 'Wahid Palestin', katanya.

Sementara itu, Khairy berkata sejak sekian lama Malaysia percaya suara kesederhanaan lebih berkuasa berbanding langkah ekstrem, dengan aspek kepercayaan menjadi kunci dalam hubungan kerajaan dan rakyat.

"Apabila masyarakat berputus asa dengan kesederhanaan, mereka akan mengambil jalan ekstrem. Keganasan mungkin dapat menukar kerajaan namun perlu diingat tindakan itu tidak menjamin kestabilan dan keamanan dalam jangka panjang," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain