Pemimpin PKR Selangor Perlu Ambil Pendapat Rakyat Isu Kenaikan Gaji - TPM - Semasa | mStar

Pemimpin PKR Selangor Perlu Ambil Pendapat Rakyat Isu Kenaikan Gaji - TPM

Muhyiddin Yassin.
Muhyiddin Yassin.

RAUB: Para pemimpin dan penasihat parti PKR perlu responsif kepada pendapat rakyat Selangor mengenai kenaikan gaji bagi wakil-wakil negeri adalah terlalu tinggi, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Wang itu daripada rakyat dan apabila mereka menyuarakan perkara ini, sebagai sebuah parti politik dan pemimpin yang sepatutnya bertimbang rasa, dia perlu bertindak balas kepada mereka.

"Mungkin ada asas untuk itu tetapi kenaikan itu tidak boleh menjadi begitu tinggi," kata Muhyiddin kepada pemberita selepas menghadiri majlis anugerah Ilham Desa pada Sabtu.

Beliau menambah, ia boleh dilihat bahawa pemimpin pembangkang mempunyai pemikiran yang berbeza dalam isu ini, yang menunjukkan terdapat kekurangan persefahaman antara mereka.

Pada majlis itu, Muhyiddin berkata, antara inisiatif Kerajaan untuk menggalakkan masyarakat luar bandar untuk bersaing dengan kedatangan idea-idea baru untuk meningkatkan kehidupan mereka.

"Kami mahu mereka mengambil pendekatan baru untuk meningkatkan pendapatan dan taraf hidup mereka.

"Mereka tidak boleh sekadar bergantung kepada kaedah lama tetapi mesti menyesuaikan diri dengan teknologi baru yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran," katanya.

Muhyiddin sebelum ini memberitahu para peserta bahawa ia bukan dasar kerajaan untuk memberi tumpuan hanya kepada pembangunan kawasan bandar.

"Pembangunan mestilah sihat dan mesti ada keseimbangan di antara kawasan bandar dan luar bandar supaya tidak akan ada jurang yang ketara.

"Ini hanya boleh berlaku sekiranya masyarakat luar bandar bersedia untuk bekerja keras dan mempunyai inisiatif untuk meningkatkan pendapatan dan produktiviti, " katanya.

Beliau menggesa masyarakat luar bandar untuk berfikir di luar kotak, berinovasi dan berusaha untuk mengeluarkan produk bernilai tambah.

Acara ini adalah untuk pemberian anugerah secara individu dan kampung-kampung, yang telah menjana idea dan ciptaan yang membantu komuniti mereka.

Mengenai pelantikan dua ulama, Mohammad Kazim Elias dan Dr Asyraf Wajdi Dusuki kepada Majlis Tertinggi Umno, Muhyiddin berkata, mereka perlu diberi peluang untuk parti dan tidak seharusnya dikritik.

"Apabila seseorang dilantik untuk majlis tertinggi, kita pasti akan melihat latar belakang mereka, watak dan profesion supaya Umno boleh dilihat sebagai dinamik.

"Ini adalah tokoh-tokoh agama yang berpengaruh yang kita percaya boleh menyumbang dalam mengukuhkan perjuangan.

"Mereka boleh memberikan pendapat yang boleh membantu kami dalam usaha kami untuk membantu masyarakat Melayu dan Islam," kata Muhyiddin, yang merupakan Timbalan Presiden Umno.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Luar Bandar dan Pembangunan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain