Malaysia Ada Cukup Undang-Undang Tangani Aktiviti Mengintip - Peguam Negara

KOTA KINABALU: Malaysia mempunyai undang-undang yang mencukupi untuk bertindak terhadap aktiviti mengintip, kata Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail.

Ghani berkata, tidak ada cara maklumat terutamanya yang boleh menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara akan bocor tanpa Kerajaan mengetahui mengenainya.

Ghani merujuk kepada laporan aktiviti mengintip yang diketuai di beberapa negara, kononnya termasuk Malaysia, yang menyebabkan kekecohan di negara-negara seperti Indonesia.

"Undang-undang kita di Malaysia adalah mencukupi untuk mencegah dan juga mengenakan sebarang tindakan mengintip ," katanya pada Sabtu.

"Malah seorang anggota polis tinggi berpangkat tinggi, Hassan Basri dapat ditangkap dan kemudiannya didakwa kerana menyembunyikan maklumat semasa pencerobohan Sulu ke Lahad Datu pada Februari menunjukkan bagaimana kecekapan kita," katanya.

Dalam hal ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis akan melakukan semua yang boleh untuk memastikan keselamatan negara dipelihara di Malaysia.

"Saya tidak mahu mengatakan terlalu banyak butiran tetapi semua yang apa boleh saya katakan ialah, setiap orang perlu mematuhi undang-undang kita semasa berurusan dengan apa-apa berkenaan dengan Malaysia," katanya.

Sementara itu, Khalid memberi amaran kepada kolumnis Mariam Mokhtar dari portal berita dalam talian, Free Malaysian Today - untuk memantau apa yang dia menulis kerana ia boleh menghasut.

Khalid menjawab sebuah artikel yang ditulis oleh Mariam mendakwa double standard dalam melayan dua orang dengan ideologi yang sama - pemimpin Parti Komunis Chin Peng dan 'menyelamatkan' rakyat Malaysia yang dijadikan hamba, Siti Aishah Abdul Wahab, 69, yang juga dikehendaki oleh polis Malaysia kerana fahaman Mao.

Khalid menjelaskan bahawa abu mayat Chin Peng tidak dibenarkan kembali ke Malaysia kerana beliau terlibat dalam konfrontasi bersenjata dengan pasukan keselamatan manakala Siti hanya mengikut ideologi itu dan tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan sesiapa.

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain