Pengawal Keselamatan Filipina Guna IC Palsu Ditahan - Semasa | mStar

Pengawal Keselamatan Filipina Guna IC Palsu Ditahan

BUTTERWORTH: Dia menggambarkan dirinya sebagai pengawal keselamatan yang mempunyai pangkat pegawai apabila bertugas di sebuah kondominium di Lebuh Sungai Pinang di sini.

Ketika pegawai penguatkuasa menyoalnya dalam Ops Bersepadu awal pagi Khamis, wanita berusia 45 tahun itu mendakwa dia berasal dari Sabah.

Namun siasatan akhirnya mendapati dia menggunakan Mykad palsu. Namanya yang tertera pada tag nama yang dipakainya 'Nuraini' tidak sama dengan namanya pada kad pengenalan.

Timbalan Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Pulau Pinang, Basri Othman berkata, siasatan latar belakang mendapati wanita berkenaan sebenarnya berasal dari Filipina.

"Tag nama yang diberikan oleh syarikat pengawal keselamatan kepada pengawal keselamatan itu adalah bagi menyakinkan penduduk bahawa dia adalah pengawal keselamatan yang sebenar," katanya pada sidang media di ibu pejabat Jabatan Imigresen negeri pada Khamis.

Wanita berkenaan antara 20 pendatang asing tanpa izin yang ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Beliau berkata, mereka yang ditahan berusia antara 25 dan 45 tahun membabitkan 12 warga Nepal, lima rakyat Pakistan dan tiga warga Filipina termasuk wanita terbabit.

Katanya lagi, siasatan mendapati mereka bekerja dengan beberapa syarikat kawalan keselamatan tempatan sejak enam bulan lepas.

Basri berkata, semua yang ditahan itu akan disiasat mengikut Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan Imigresen 39 (b) akta yang sama.

Pihaknya juga akan menjalankan siasatan terhadap syarikat keselamatan terbabit dan jika syarikat itu berdaftar, mereka boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 55(b) dan Seksyen 56(1)(b) Akta Imigresen kerana menggaji dan melindungi pekerja asing tanpa izin, katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar