Tiada Kekosongan Kerusi Exco Pahang Untuk Wakil MCA - Adnan - Semasa | mStar

Tiada Kekosongan Kerusi Exco Pahang Untuk Wakil MCA - Adnan

KUANTAN: Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata tiada kekosongan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pahang untuk diisi oleh MCA.

Bagaimanapun katanya kerajaan negeri akan mengatur semula perjawatan di peringkat majlis perbandaran dan majlis daerah bagi membolehkan wakil MCA dilantik ke jawatan itu.

"Begitu juga untuk jawatan pengerusi jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) terutama di kampung-kampung baharu Cina, kita akan ambil orang MCA," katanya kepada pemberita di sini Isnin.

Beliau mengulas keputusan Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) MCA semalam yang meluluskan resolusi membenarkan anggota parti menerima pelantikan jawatan peringkat kerajaan negeri.

EGM itu meluluskan dua resolusi yang membenarkan anggota menerima pelantikan sebagai anggota Dewan Negara atau sebarang jawatan dalam kerajaan seperti anggota Lembaga Pelawat Hospital dan syarikat milik kerajaan (GLC).

Pengerusi EGM Datuk Yip Phooi Hong berkata anggota juga boleh menerima pelantikan jawatan di peringkat kerajaan negeri, Exco, anggota majlis, ketua masyarakat atau sebarang jawatan bersesuaian.

Adnan berkata kerajaan negeri Pahang mengalu-alukan kehadiran semula wakil-wakil kaum Cina yang pastinya akan memudahkan apabila pelantikan semua diadakan.

Sementara itu, beliau berkata semua pihak perlu menerima keputusan perwakilan dalam pemilihan parti kali baru-baru ini yang memilih untuk mengekalkan tiga naib presiden iaitu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien.

Katanya keputusan mengekalkan ketiga-tiga pemimpin tersebut adalah kehendak perwakilan dan perlu dihormati.

"Apa jua yang berlaku dalam pemilihan kita kena akur dengan kehendak anggota kerana anggota Umno pada keseluruhannya telah mengamalkan prinsip demokrasi dan telah memilih ketiga-tiga Naib Presiden ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain